På tisdagen var det full aktivitet på Finspångs konstförening. Inför onsdagens vernissage av BIKT:s utställning, var det hög tid att få upp alla konstverk på väggarna. BIKT är en samling konstnärer och konsthantverkare som bor runt sjön Tisnaren. Det var många konstverk och många konstnärer på plats. Under några veckor finns deras konstverk till beskådan i Finspång.
- Jag är väldigt förtjust i stenar. De förgyller upp det hela. Ofta så utgår jag från stenen då jag formger smycket. Sedan blir det mycket experiment på olika former och ytor, berättar guldsmeden Hans Prybil från Vingåker.
Han och sonen Christoffer visar upp ringar, broscher, halsband och armband.
Ljuvliga djur och ledsna barnI rummet bredvid håller Elinor Svensson, från Sjölunda, på att sätta upp sina tavlor.
- Jag målar djur, med olika blandtekniker. Den här tavlan är målad på en handtryckt väv från 1800-talet. Det var den tidens akvarellpapper, som jag har haft turen att få tag på. Att väven är lite skadad är bara vackert tycker jag, säger hon.
Elinor började måla 2002 och hade sin första utställning 2006. Det är andra gången i år som hennes alter pryder väggarna på konstföreningen.
- Jag ställde ut här i januari, mina strutsar på catwalk. Att måla är ett sätt att försvinna in i. Det är något ljuvligt, berättar hon.
Men all konst är inte gullig. På väggen mittemot finns ännu en Vingåkerskonstnär. Madeleine Sandells konstverk är gjorda av gamla dockhuvuden.
- Alla mina dockmotiv handlar om att vart du föds kan du inte bestämma själv. Förutsättningarna är olika för alla barn. Jag vill inte döpa mina bilder egentligen. Det skulle finnas en lista under varje verk, för folk att fylla i, säger Madeleine Sandell.
Keramik och naturDet är inte bara konsten som skiljer sig åt bland konstnärerna. Även nationaliteterna är olika. Alain Duraffourd bor i Skedevi, men kommer från Frankrike.
- Jag flyttade till Sverige med min fru. Jag målar akvareller och brukar blanda min egen färg för att få fram rätt konsistens och färg, säger han.
Det är mycket naturmotiv på hans tavlor.
- Sverige är fantastiskt med all fri tillgång till naturen! Så var det inte alls där jag kommer ifrån, berättar han.
Keramikerna Bodil Junus och Lotta Pettersén har med sig schackfigurer, sängar och täcken. Allt gjort i keramik.
- Jag har ett täcke gjort i naturlig storlek, men det tog jag inte med mig. För mig är textil en symbol för trygghet och intimitet. Det är spännande att jobba med ett beständigt material. Textiltäcket ändrar sig ju, men i keramik ligger alla vecken kvar. Textilen säger något om våra vanor. Brukar personen vika ihop täcket fint eller rafsar du ihop det, säger Bodil Junus.