Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bidragspengar ska ge nya naturupplevelser

En slåtteräng i Vibjörnsparken och nya äventyrsbanor för mindre barn. Det är två av de fyra projekten som kommunen nu kan genomföra tack vare pengar från det så kallade LONA-bidraget.

Kirsi Aronsson och Lina Alm gläds över de pengar som kommunen nu  fått för att öka naturupplevelserna. Saknas på bilden gör Marika Sjödin, naturvårdssamordnare, som också ligger bakom ansökningarna.

Kirsi Aronsson och Lina Alm gläds över de pengar som kommunen nu fått för att öka naturupplevelserna. Saknas på bilden gör Marika Sjödin, naturvårdssamordnare, som också ligger bakom ansökningarna.

Foto: Inger Ramstedt

Finspång2017-03-01 16:00

– Det känns fantastisk roligt att vi fick pengar för samtliga fyra projekt vi sökte för, säger Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare, Finspångs kommun, dagen efter att hon fått meddelandet från länsstyrelsen.

Det handlar om det så kallade LONA-bidraget, ett statsbidrag, som länsstyrelsen i Östergötland fördelar till projekt som rör olika lokala naturvårdssatsningar i länets kommuner.

Sammanlagt ansökte kommunerna om 4,9 miljoner kronor. Länsstyrelsen fastnade för 17 projekt i sju kommuner, som får dela på 2,6 miljoner kronor.

Av dem hamnar en halv miljon kronor i Finspångs kommun, som alltså fick bidrag för alla de fyra projekt man ansökte för. Kommunen får sedan själv bidra med minst lika mycket pengar för genomförandet.

Länsstyrelsen motiverar det ekonomiska bidraget med att kommunen valt att satsa på ”tätortsnära naturupplevelser för barn och barnfamiljer i sina projekt vilket känns angeläget och viktigt”.

Ett av projekten har fått namnet Upplevelser i naturen. Bakom rubriken döljer sig en satsning på tre kottebanor som ska anläggas i Grosvad, Torstorp och Sonstorp. Bidraget ligger på 180 000 kronor.

– Kottebanor är som en typ av äventyrsbanor där tanken är att barn mellan fyra och tio år ska kunna utveckla motoriken ute i naturen, förklarar Kirsi Aronsson.

Fokus på barn finns också i projektet Skolskogar i Finspångs tätort, som fick 17 500 kronor i bidrag.

– Med det menas att man markerar ett särskilt område i en skog, där barnen kan visats och där de till exempel tillåts bryta kvistar och bygga kojor, men under ansvar, säger Lina Alm, samhällsutvecklare, Finspångs kommun.

Ett annat projekt som föll länsstyrelsen i smaken handlar om att utveckla Vibjörnsparken genom att anlägga en slåtteräng. Projektet tilldelades 152 000 kronor och har fått namnet Blomsterprakt i Vibjörnsparken.

– Ängen kommer att ligga som en trekant där den gamla ladan låg, upp mot Kapellvägen. Rent praktiskt kommer vi att skrapa bort allt gammalt gräs, lägga på ny jord och sedan så olika typer av frön för att öka den biologiska mångfalden. Ängen ska sedan slås en gång om året, säger Lina Alm,

Det sista projektet, som kommunen fick 150 000 kronor för, innebär att en person ska projektanställas för att inventera och uppdatera kommunens olika friluftsområden.

Samtliga naturvårdsatsningar ska genomföras under 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!