– Ja, så kommer det att bli, säger Anders Södergren, rektor på Curt Nicolingymnasiet. När Finspångs bibliotek flyttar ut från Bildningen i sommar, måste vi enligt skollagen, se till att vi har tillgång till ett gymnasiebibliotek inom Bildningen och det tänker vi förstås ordna.
Står det klart redan till höstterminen?
– Själva frågan om ett gymnasiebibliotek, måste vi ha löst redan till höstterminens start. Någonting kommer vi att ha uppställt redan då, men vårt nya gymnasiebibliotek kanske inte är helt klart redan då.
Blir det då tillsammans med Bergska gymnasiet, som också finns i Bildningen?
– Ja, vi kommer säkerligen att samarbeta om startandet av ett nytt bibliotek här i Bildningen och diskutera olika frågor, som vad gymnasiebiblioteket ska innehålla för böcker och i vilken lokal vi ska ha det. Vi samarbetar väldigt bra mellan Bergska och CNG och vi ska självklart lösa den här frågan på ett bra sätt för båda gymnasieskolorna.
Kommer det att finnas en gymnasiebibliotekarie på plats?
– Det finns inget i lagen, som säger att man måste ha en gymnasiebibliotekare på plats, men det är ganska vanligt hos andra gymnasieskolor att man har det. Så vi får se vilken lösning vi kommer fram till.
Vad handlar det om för böcker i ett sådant här gymnasiebibliotek?
– Det handlar om olika sorters läromedel, men också referenslitteratur liksom media och informationsteknik, som ju ingår i bibliotek numera.
Hur känns det att bli av med Finspångs bibliotek i Bildningen?
– Väldigt tråkigt, eftersom biblioteket varit en jättetillgång och en stark resurs att ha haft här i vårt skolhus på Bildningen. Dessutom har mötet mellan elever och allmänhet, som skett här på biblioteket, varit väldigt trevligt.
– Sedan har eleverna haft en lugn miljö här inne på biblioteket, för studier, men det ska vi försöka få plats med även på det nya biblioteket.