Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beviset på att sommaren är här

Badsäsongen närmar sig. I går tog miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson de sista badvattenproverna i sommarens första provtagningsomgång.

Miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson tar ett badvattenprov vid Bönnern. 
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson tar ett badvattenprov vid Bönnern. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-06-08 06:00
Även om man kanske inte riktigt kan tro det är sommaren här och därmed också badsäsongen. Tre gånger per säsong brukar kommunen ta badvattenprover vid 17 badplatser. I går tog miljö- och hälsoskyddsinspektören Kerstin Andersson de sista proverna i säsongens första provtagning.
- Jag skulle ha varit ute två dagar förra veckan, men det blev bara en eftersom det regnade. Man ska inte ta prover när det regnar för det påverkar resultatet, förklarar Kerstin Andersson.

Sänker ner
Det är också anledningen till att hon måste gå ut en bit från strandkanten när hon tar prover, regnvatten som runnit ut från marken får inte påverka resultatet. Vid badplatsen vid Bönnern, dit Folkbladet följer med, har Kerstin Andersson tur. Här finns en brygga hon kan gå ut på för att ta prover, är vattnet kallt är det månne inte så roligt att gå ut i det för att ta prover.
Kerstin Andersson sänker ner en plastflaska i vattnet och tar ett prov. Sedan sköljer hon av korken eftersom hon stoppat den i fickan, det är viktigt att det inte blir några bakterier i provet. Hon mäter också vattentemperaturen, 15 grader. Sedan sänker Kerstin Andersson ner en svart och vit rund platta i vattnet. När skillnaden mellan svart och vitt försvinner slutar hon. Det är siktdjupet hon har mätt och 1,2 meter är det. I det protokoll hon har med sig ska också uppgifter om väder och vind fyllas i.

Några dagar
Proverna skickas till ett laboratorium i Linköping och inom några dagar kommer svaren. Oftast brukar resultaten bli tjänligt för bad i Finspång.
- Det har varit några anmärkningar några gånger, men vattnet i Finspång har mikrobiologiskt bra kvalité, säger Kerstin Andersson.
Om man vill titta på resultaten från provtagningarna vid de olika badplatserna så kommer de att läggas ut på kommunens hemsida.
Förutom vid Bönnern tar kommunen badvattenprover vid: Gron, Gron Rävudden, Lotorp, Skiren, Gäddviken, Regnaren, Byle, Hävla, Brenäs, Bränntorp, Rejmyre-Hunn, Mäseln, Bönerbadet, Annsjön, Älgsjön och Grytgöl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om