Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Betalparkering upprör

Om en vecka får Närsjukvårdens personal inte längre parkera gratis på jobbet. Politikerna i regionen har bestämt att det ska kosta att parkera, eftersom det annars betraktas som en skattepliktig löneförmån. Många är upprörda.

Foto:

Finspång2017-09-09 07:00

– För oss innebär det här en merkostnad på 3600 kronor om året. Det är ingen liten summa. Vi är helt beroende av bilen för att ta oss till jobbet.

De tre sjuksköterskorna Rickard Blomberg, Emma Persson och Camilla Eriksson, som jobbar på närsjukvårdskliniken för inneliggande patienter, är arga och upprörda.

– Vi är inte ensamma om att uppröras. Det pratas mycket om det här nu. Jag är beroende av bilen för att ta mig till jobbet eftersom jag bor i Hjortkvarn tre mil bort och jobbar skift. Och det finns inga bussar jag kan ta, säger Camilla Eriksson.

– Jag tycker att det är snålt av regionen att ta ut en avgift. Jag bor i Grytgöl, 2,5 mil härifrån och har dessutom små barn hemma så jag måste kunna komma hem fort, säger Emma Persson.

– Speciellt surt känns det att vi ska betala eftersom vi delar parkeringsplats med Gränges och den personalen kommer inte att behöva betala, säger Rickard Blomberg, som också bor i Grytgöl och har små barn som väntar hemma.

Regionen menar att det är skatteverket som har tryckt på. Fri parkering betraktas som en löneförmån som ska beskattas. Avgifterna som ska tas ut är beräknade utifrån marknadsvärdet på parkeringar i närområdet. Det vill säga vad det hade kostat den anställde att själv betala för eller hyra en parkeringsplats i närheten av arbetet. För Finspångs del har det fastställts till 30 kronor per dag eller 300 kronor i månaden. I Linköping däremot är marknadsvärdet ett annat. Där måste personalen betala 55 kronor per dygn och 550 kronor för en månad. Även på några av vårdcentralerna i Linköping blir avgiften högre, 40 kronor per dygn eller 400 kronor i månaden.

Närsjukvårdsdirektör Magnus Oweling vet att de anställda har reagerat på avgifterna. Han har precis börjat jobbet som chef för närsjukvården och vill nu sätta sig in i frågan lite bättre, innan han ser vad och om något kan göras.

– Avgifter har ju redan införts på US och nu följer resten efter. Det finns ett behov av att vara rättvis eftersom anställda i regionen redan tvingas betala. Men att samtidigt personalen på Gränges får fortsätta att parkera gratis på samma parkeringsplats sticker naturligtvis i ögonen. Jag hör att det finns många upprörda röster ute i organisationen, säger han i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om