Nyligen berättade vi om flera landsbygdsbor som var starkt kritiska till att pausa nationella programmen på Bergska gymnasiet. Grytgölsborna Boa och Bettis Wall samt Lotti Albinsson har barn i årskurs nio som har sökt gymnasiet i Finspång i höst.
De är mycket besvikna efter onsdagens beslut, när en majoritet i kommunstyrelsen röstade för att pausa intagningarna till nationella programmen.
– Ungdomar är alltid vår framtid. Orden "Utbildningsorten Finspång" kan tas bort från kommunens hemsida. I lilla Finspång måste allt bygga på samarbete, men man lyssnar inte på sina skattebetalare, säger Boa.
Hans son har sökt till Bergska som förstahandsval.
– Han vill gå samhällsprogrammet. Kommer han in i Norrköping, måste han gå upp före klockan fem på morgonen och kommer hem 18.30-19 på kvällarna. Det finns ingen tid alls för några fritidsaktiviteter, säger Boa Wall.
Lotti Albinsson är mycket upprörd efter beslutet.
– Det känns för jävligt. Det sätter en väldig press på min dotter. Hon säger: "Kommer jag inte in på CNG på mitt förstaval är jag körd". Nu har hon pausat alla fritidsaktiviteter för att få så bra betyg som möjligt, säger hon.
Hon undersöker alternativa boendeplatser.
– Vi tittar på boende i Norrköping och Linköping. Vi vill egentligen inte flytta, men om min dotter inte kommer in på CNG är det risk att hon blir "hemmasittare", säger Lotti Albinsson.
Nu väntar en omvalsperiod för eleverna, 15 april– 3 maj.
– Problemet är att man inte vet om de kommer in förrän i juli, och då har man en månad på sig att hitta en bostad, om vi väljer att flytta på grund av situationen.
Det är 48 elever som har valt Bergska gymnasiet som förstavalssökande.
– Men det inte alla tänker på är att även andra- och tredjehandssökande tvingas till omval. Skulle CNG kunna utöka elevantalet i sina klasser kan det öppna möjligheter för fler, säger Lotti Albinsson.
CNG:s rektor Anders Södergren tycker att frågan om eventuell utökning av elever i klasserna är mycket intressant, men för tidig att svara på.
– Beslutet har precis tagits och är jättefärskt för oss. Vi kanske kan lämna något svar om ett antal dagar. Jag förstår att många är oroliga. Vi vill försöka hjälpa till så mycket vi kan och får, för Finspångs och ungdomarnas skull, säger han.
Direkt efter att kommunstyrelsen fattat beslutet på onsdagseftermiddagen, förklarade ordföranden Mats Annerfeldt (S) det så här:
– Tyvärr var det nödvändigt. Vi måste få till en förändring för ekonomins skull.
Han betonade att det handlar om en paus.
Många är rädda att det inte blir det, utan permanent?
– Jag har full förståelse för att eleverna är oroliga för vad som ska hända med deras utbildning. Det är viktigt att de har kvalitet i sin utbildning fram till sin examen. Det kommer vi i politiken se till, sade han.
Hur kändes det att prata med eleverna innan?
– Det var förstås jobbigt. Men jag måste tänka att det är nödvändigt. Man får bita i det sura äpplet. Det är ett skitjobbigt beslut att fatta, men vissa beslut är tyngre än andra. Förändringar är plågsamma, sade han.
Mats Annerfeldt berättade också att det kan bli mer fokus på praktiska program på Bergska framöver:
– Vi måste få till en bredd på yrkesförberedande utbildningar, kanske någon form av lärling, och ha ett tätt samarbete med framtida arbetsgivare.