Utbildningsråd Frida Granath (S) förstår att nedläggningen kan innebära en svår omställning, men hennes bild är att förvaltningen har tagit hänsyn barnperspektivet.
– Det är också så att om vi står med en överkapacitet på förskoleplatser så hushållar vi inte med kommunens medel, säger hon.
I vilket skede ska barnkonsekvensanalysen göras?
– Jag vet att det har varit en fråga kring när den är gjord och där det finns olika versioner om det. Vi tänker att det är en del i framtagandet av beslutet.
Vårdnadshavare ifrågasätter varför de bara hänvisas till förvaltningsrätten.
– Både personal och barn ska ju omplaceras, så det är en dialog som ska vara igång hela tiden. Sedan handlar det inte om en dialog om huruvida förskolan kommer att vara kvar eller inte, för det beslutet är redan fattat, säger Frida Granath.
– Att man vänder sig till förvaltningsrätten är för att vi har ett system i Sverige där kommunerna inte ska kunna göra vad som helst, men de kommer bara att avgöra om beslutet är fattat på rätt sätt. De gör ingen värdering i själva beslutet.
Kan flyktingläget förändra något?
– Vi har just börjat ta emot flyktingar och vi vet inte i dag vad det kommer att mynna ut i. Vi kommer behöva anpassa oss, men vi vet inte hur. Tyvärr. Det är en utmaning för våra skolenheter också, säger Frida Granath.
– Om det här kriget inte blir långvarigt tror vi att det här är en grupp som kommer att vilja vända hem. Det skapar också andra utmaningar.