Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslutet: Äntligen har vattendraget fått ett namn

Vattendraget som rinner genom de centrala delarna av Finspång är känt av de flesta. Men det är först nu ett beslut har tagits om vad vattnet mellan Bönnern och Skutbosjön ska heta.

Finspångsån rinner bland annat förbi Slottet.

Finspångsån rinner bland annat förbi Slottet.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-04-16 14:30

– Det är ett år sedan jag lämnade in ett förslag på ändring till Lantmäteriet. De har en tjänst där man kan skicka in förslag om det saknas namn på till exempel vattendrag, säger Niclas Hjerdt som är upphovsman till att det nu äntligen blivit ett officiellt namn på vattenleden genom Finspång.

undefined
Niclas Hjerdt forskade tillbaka i tiden och hittade lösningen i SMHI:s gömmor.

Att han kom på det här hänger mycket ihop med hans arbete på SMHI, där han jobbar som hydrolog.

– Vi arbetar med vattendrag över hela Sverige och framförallt med avrinningsområden. Det vill säga de områden som leder vatten till vattendragen. Avrinningsområdena brukar oftast namnges efter vattendragens utlopp. I det här fallet skulle det vara Skutbosjön och då borde ån kanske heta Skutboån. Men det fanns helt enkelt inget officiellt namn på kartorna. Det enda jag hittade var Hällestadsån.

Han forskade vidare och hittade lösningen mer än 100 år tillbaka i tiden.

– Jag letade i SMHI:s gömmor och det finns en kartering som är gjord i början av 1900-talet. Där kallade man den för Finspångsån. Men officiellt har den egentligen inte haft något namn i alla år, eller då Hällestadsån om man tänker sig en förlängning in i de centrala delarna av Finspång. Eftersom jag har kollegor från Finspång på SMHI gjorde jag en enkät. Det visade sig att alla jag pratade med kallar den för enbart Ån. Mitt förslag blev Finspångsån, kul och spännande att det blev så, säger Niclas Hjerdt.

undefined
Finspångsån rinner bland annat förbi Slottet.

Innan Lantmäteriet fattade sitt beslut skickades Niclas Hjerdts förslag på remiss till Institutet för språk och folkminnen – en statlig myndighet som brukar märkas ordentligt i alla fall en gång per år, när nya svenska ord ska presenteras.

– Vi är nog mest kända för vårt språkråd, men vi har också hand om namn, dialekter och folkminne. Vi har ett stort arkiv där det samlas in berättelser på dialekt. Det kan vara sägner om troll och tomtar. Vi forskar också om namn, vilket är mitt område. Vi har sex miljoner namn på till exempel orter, byar och sjöar samlade i vårt arkiv, berättar Elin Pihl, forskningsarkivarie.

undefined
Elin Pihl på statliga myndigheten Institutet för språk och fornminnen förordade namnet Finspångsån till Lantmäteriet som tog beslut i frågan.

Hon förklarar historien.

– Finspång har inte alltid varit så stort, tidigare var Finspång en del av det större Hällestad socken. Därav namnet Hällestadsån. När Finspång med tiden har växt har namnet på vattensträckan förändrats. Det är svårt att bara ha Ån som namn. Finspångsån blev det naturliga och det jag förordade, säger Elin Pihl.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!