För någon vecka sedan blev hon pensionär. I nästa vecka fyller hon 65. Berit Martinsson är verkligen vad som kan kallas för en "riktig" Finspångare. Hon är barnfödd här, hennes far och mor är barnfödda här och hennes mormor och morfar är barnfödda här. Ett av Berits och maken Klas barn bor i Finspång och har två barn som är födda här. Berit Martinsson har överblick på många delar av Finspång. En av anledningarna till att vi möttes för ett samtal är hennes bokstavliga överblick över kommunpolitiken. Sedan snart tre mandatperioder är hon nämligen ordförande i Finspångs fullmäktigeförsamling. En del i det uppdraget innebär att hon en onsdagskväll i månaden sitter på scenen en bit ovanför de 45 folkvalda politikerna i rummet och leder fullmäktigemötet.
"Jag ville inte bli ordförande. Jag var rädd för att göra fel och för att jag inte skulle klara av att leda möten och att tala inför folk. Men eftersom jag var vice ordförande när ordföranden lämnade sitt uppdrag så fick jag ta mitt ansvar", berättade Berit Martinsson.
Vi träffades hemma hos Berit och Klas högt uppe på Lingonvägen i Nyhem i Finspång. Hit flyttade familjen 1981. Med hjälp av släkt och vänner byggde de mycket av huset själva under några höstmånader det året. Stommen kom färdig från en firma men resten spikade de upp och in på egen hand.
"Det var mycket arbete och slit och släp. Men vi var unga och starka och vi byggde åt oss själva. Så det gick bra. Det som kändes värst var att låna så mycket pengar", mindes Berit och skrattade.
"Vi låg sömnlösa jag och Klas och oroade oss över hur det skulle gå. Vi lånade 407 000 kronor! Det får man inte mycket till hus för idag", sa Berit.
Familjen Martinsson har haft sina törnar under årens lopp. När Berit var 17 år gammal dog hennes mamma i samband med att Berits lillebror föddes.
"Det ordnades så att jag blev kommunal dagmamma åt min egen lillebror under hans fyra första år", berättade Berit. Lillebrodern gick även han bort i unga år: likt sin mor hann han inte fylla fyrtio innan han lämnade jordelivet. Berits och Klas son miste 1997 sitt högerben vid en omtalad militär olycka på Gotland som krävde ett människoliv. Sonen var mycket nära att dö även han men räddades av två heroiska värnpliktiga kamrater. Efter en lång rehabilitering av allvarliga brännskador och för att vänja sig vid ett liv med benprotes kom sonen tillbaka till livet.
"En terapeut sa till mig en gång att det kan gå på olika sätt med familjer som utsätts för många prövningar och sorger. Antingen så faller familjen isär eller så blir sammanhållningen mycket stark. Och så har det tack och lov blivit för oss. Vi har så mycket glädje av varandra", sa Berit.
Berit Martinsson är väldigt förtjust i Finspång. Hon har arbetat i över 43 år som undersköterska på Finspångs lasarett; varav en del av tiden som heltids facklig representant för Kommunal. Hennes man Klas började som 14-åring på "Metallen" i Finspång; den stora koncernen Metallverken AB som numera lever vidare i företag som till exempel Sapa där Klas arbetade i 51 år.
Båda två tycker om att springa i skogen. När barnen var små gick de med i Faik: s orienteringssektion - numera FSOK - och där är Klas och Berit kvar. Förberedelserna är i full gång för O-ringen 5-dagars 2019. Två av fem sträckor i tävlingen som lockar ungefär 25 000 besökare ska avgöras i skogarna runt Grosvad.
Berit tänker sig också att fortsätta springa på möten och sammankomster. Hon har sagt ja till att kandidera för ännu en period som ordförande i fullmäktige. Och hon fortsätter också som borgerlig begravnings- och vigselförrättare.
"Jag hade med mig ansvaret hemifrån. Men med åren har jag också blivit tryggare och säkrare och är inte så orolig för att göra fel längre. För det mesta tycker jag att jag gör bra ifrån mig", slutade Berit Martinsson.