Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bergska skolan i topp

FINSPÅNG
Bergska skolan är en av landets bästa gymnasieskolor. Det visar en ny rapport, som rankar skolorna efter elevernas förbättringar i stället för slutbetyg.
- På Bergska blir alla elever sedda, säger rektor Lars Philipsson som själv känner igen varje elev.

Finspång2001-06-01 00:00
Att rangordna skolorna efter elevernas slutbetyg har gjorts tidigare. I den aktuella rapporten, som gjorts av en grupp på finansdepartementet, har man istället mätt elevernas framsteg i studierna. Vad de uppnår i gymnasiet i förhållande till vad de hade för resultat i grundskolan.

<b>Sjätte plats</b>
- Detta sättet att mäta visar hur mycket skolan faktiskt uträttar, säger Lennart Grosin forskare vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter. Rapporten ställer de resultat som eleven uppnår, mot vad de kunde från början.
Bergska ligger på sjätte plats i landet, en placering som väcker stolthet och glädje på skolan.

<b>Engagemang</b>
Småskalighet (Bergska har 600 elever) kombinerat med stort engagemang för eleverna från all personal. Det är förklaringen till Bergskas framgång. Det anser rektorerna Lars Philipsson och Gösta Johansson.
- Alla vuxna bryr sig om eleverna, varje elev betyder något och blir sedd, säger Lars Philipsson. Det finns en stor harmoni här. Jag har aldrig känt oro, eller behövt ta emot glåpord.
- Vi har ett avspänt förhållande mellan lärare och elever, säger biträdande rektor Anders Wiklund. Lärare får vara lärare.

<b>Resurser</b>
Mari Bergman, samordnare för det individuella programmet, har uppfattningen att kontaktlärarsystemet spelar stor roll för den goda stämningen. Varje klass har en eller två kontaktlärare som har speciellt ansvar för den, både socialt och studiemässigt.
Resurser är också av betydelse för skolornas resultat, enligt rapporten.
- Resurserna är för närvarande inte vårt huvudsakliga bekymmer, säger Lars Philipsson.
En kommande utmaning för Bergska är den pedagogiska samsynen.
- Vi har i dag inte en gemensam pedagogisk syn som genomsyrar hela skolan, säger Lars Philipsson, det blir nästa steg.
Mätningar och jämförelser mellan skolor är inte helt oproblematiska, menar Lars Philipsson och hans kollegor.
- Det finns en viss risk att lärare anpassar betygssättningen, om det blir mycket omskrivet att en skola till exempel har många icke godkända elever.
- Att ranka skolor bara efter elevernas slutbetyg anser jag vara mycket tveksamt. Det kan sänka ett helt område och säger ingenting om hur en skola jobbar, säger Lars Philipsson.

FOTNOT: Rapporten omfattar de 382 gymnasieskolor som hade minst 30 avgångselever 1999. Därmed finns inte Curt Nicolin-gymnasiet med på listan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om