Bergska gymnasiet jobbar mot målet att skolan ska vara en plats där alla känner sig trygga. Efter en undersökning som skolan genomförde visade resultatet att en skolstart där elever lär känna varandra är en bra grund för fler att känna sig trygga i sin skolmiljö. Därför har Bergska gymnasiet infört tre dagar med aktiviteter för att starta skolåret på bästa sätt.
– Det är viktigt med aktiviteter vid skolstarten för att bygga en bra samhörighet mellan eleverna och det är en del av vårt värdegrundsarbete, berättar Malin Fritiofsson, kommunikatör på Bergska gymnasiet.
För att utveckla gemenskapen anordnas Bergska open tillsammans med två andra aktivitetsdagar vid skolstarten.
Bergska open är en heldag där eleverna får genomföra olika tävlingar, på uppblåsbara banor, bland annat. Klasserna tävlar mot varandra för att vinna äran och ett tårtkalas.
– Det här är andra året som vi har haft Bergska open och vi planerar att göra det till en tradition. Det är en del av att stärka kulturen på skolan. En god sammanhållning med elever som trivs märks också i klassrummet då dynamiken och lärandet gynnas, förklarar Malin Fritiofsson.
Förra årets vinnare var ekonomiprogrammets elever, men i år kammade naturvetenskapsprogrammet hem priset.
– Vi var med förra året och vann. I år var vi väldigt taggade på att ta hem vinsten igen. Men det roligaste är ändå att det är en bra sammanhållning och gemenskap, för vi alla siktar på att vinna tillsammans, berättar Filip Karlsson.
Daniel Stanojevic pluggar också ekonomi och förklarar att det är ett roligt evenemang, men det bästa med Bergska open är att alla samlas.
– Det var roligt att ha tre dagar att bara få umgås med alla. Det är en skön start att få komma tillbaka in i klassen, lära känna de som är nya och hjälpa till att få in de nya i skolan. Det är en fördel att lära känna alla, vi blir som en stor familj, berättar han.
Senaste läsåret bestod av mycket distansundervisning, men om det inte kommer några nya restriktioner ska eleverna vara på plats i skolans lokaler detta läsår.
– Jag tror att många varit peppade inför det här för att alla har sett fram emot att få komma tillbaka. Vissa som har gått sitt första år på gymnasiet och börjar andra året har inte den starkaste gemenskapen, på grund av distansundervisningen och det vill vi ändra på, avslutar Malin Fritiofsson.