Ja, alla som början ettan på de nationella programmen på Bergska skolan i höst kommer i början av oktober att kunna utkvittera var sin bärbar dator.
- Vi har bestämt oss för att göra en satsning på it-sidan. Alla elever ska få en egen dator, kopplad till undervisningen, säger Fredrik Björkman, tf sektorchef i Arbete och lärande.
Satsningen är ett direkt led i de nya krav som den nya läroplanen ställer på undervisningen och genererar nya arbetsformer, lärmiljöer och metoder samtidigt som lärarna kan använda all tillgänglig kunskap som finns på internet i sin undervisning. I stort hoppas man på ett bättre resultat bland eleverna.
- Vi har redan bra resultat i skolan, men det kan alltid bli bättre, säger Fredrik Björkman.
Leasas
En sak han och kollegan Jörgen Strömberg, som är tf gymnasiechef, märkt av är en viss irritation bland elever, som använder datorn hemma men inte har tillgång till den i samma utsträckning under skoltid.
- Att inte använda datorer i undervisningen blir då att ta flera steg tillbaka. I dag finns krav att man vill kunna få information snabbt, säger Jörgen Strömberg.
Han tillägger dock att alla inte har dator hemma, men att skolan genom den här satsningen hjälper till med en socioekonomisk utjämning. För eleverna får, eller ska, även ta med datorn hem.
Datorerna ska på inget sätt ersätta böcker i undervisningen, snarare vara ett "osynligt" komplement.
- Vi försöker att få bort fokuset från själva apparaten, utan se vad vi kan använda den till, säger Jesper Strömberg.
Totalt handlar det om en investering på 100 datorer som leasas (hyrs) under 36 månader. Finansieringen av årets datorer ryms inom skolans utsatta ram, hur finansieringen ska ske i fortsättningen återstår att se. Likaså om eleverna får ta med sig datorerna hem efter studenten.
- Vi har inte kommit så långt än. Men vi satsar på Mac-datorer och de har en längre levnadstid än PC så det finns nog ett värde kvar då, säger Fredrik Björkman.
Ligger i tiden
För att få ut så mycket som möjligt i undervisningen utbildas lärarna i sina nya datorer. I går kunde de kvittera ut sina nya "verktyg".
- Datorer är bra att ha som ett komplement i undervisningen, men eleverna måste fortfarande ha den grundläggande förståelsen, annars vet de inte vad datorn håller på med, säger matteläraren Jennie Tjulin som tidigare haft datorer i undervisningen då hon jobbade på en friskola.
Även matte-fysikläraren Ann-Catherine Oweling ser positivt på satsningen:
- Det ligger i tiden, så det är bra att eleverna får egna datorer. De kan till exempel söka information direkt, i stället för att jag ska kolla upp det till nästa lektion, säger hon.