Berättade sin egen historia
Författaren Aino Trosell föreläste i Mariagården i går kväll om sin nya bok "En gränslös kärlekhistoria". Den handlar om fem generationer kvinnor. - Det här är min egen kvinnohistoria jag har skrivit, sa författaren.
Författaren Aino Trosell har i sin nya bok "En gränslös kärlekshistoria" berättat sin släkts kvinnohistoria. I går föreläste hon på Mariagården i Finspång. Foto: Carolina Häggkvist
Foto:
Hon inledde med att förklara hur hon länge har undvikit att skriva boken. Att berätta om kvinnor som har farit illa är lite pinsamt, resonerade hon tidigare.
- Men de här kvinnohistorierna har pockat på och velat bli skrivna, fast jag inte har velat skriva dem, sa Aino Trosell.
Så för att få rösterna att tystna satte hon i gång. Berättelsen börjar med hennes mormors mor i Norge som blev bortkörd hemifrån vid åtta års ålder för att tjäna som piga.
- Jag såg hur ödena hakade i varandra, historien är nåbar med fingertopparna, sa författaren.
Använt släktforskning
För att kunna skriva boken har Aino Trosell använt sig av både skriftliga och muntliga källor. En gedigen släktforskning har varit till stor hjälp, liksom sina föräldrars 70-sidiga skilsmässohandlingar.
- Jag växte upp med en mamma som var feminist utan att använda det ordet, sa Aino Trosell.
Författaren slutsats efter att ha skrivit boken är att klass går före kön.
- Men i klassamhället är det randigt och på den nedersta raden står det oftast kvinnor. För kvinnor vägrar att svika sin avkomma, det är det handlar om, sa hon.
Förlåtit kvinnorna
Hon berättade också att hon i dag har förlåtit alla dessa kvinnor, eftersom de utifrån sina situationer inte kunde ha gjort annorlunda.
Boken har bara funnits på marknaden i några veckor. Sammanlagt har Aino Trosell skrivit 18 böcker.
Hennes deckare "Ytspänning" belönades med Polonipriset 1999 för bästa kvinnliga deckardebut. År 2000 tilldelades hon Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman för sin bok "Om hjärtat ännu slår". Hon fick även Stig Sjödin-priset 2004.
Författarbesöket var en del i Finspångs föreläsningsförenings 100-årsjubileum. I kväll avslutas firandet med att meteorologerna John Pohlman och Martin Hedberg berättar om klimatförändringar och växthuseffekten.