Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Belgiska besökare firade vänskapen

I helgen hade Finspång vänortsbesök från Yvoir i Belgien. Mängder av platser i kommunen besöktes, bland annat den 50-årsjubilerande vänortseken.

Kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson och borgmästaren från Yvoir, Etienne Defresne.

Kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson och borgmästaren från Yvoir, Etienne Defresne.

Foto: Privat

FINSPÅNG2018-05-30 14:30

Förra året var det 50 år sedan Finspångs kommun inledde vänortsutbyte med Yvoir i Belgien.

I augusti var en delegation från Finspång på plats i Vallonien för att fira 50-årsjubileet.

Senaste helgen gästade nio personer från Yvoir, bland annat borgmästaren Etienne Defresne, och medlemmar från vänortsföreningen, kommunen.

I strålande sommarväder besökte gästerna och kommunrepresentanter vänortseken vid Arena Grosvad.

– Det var 50 år sedan eken planterades, vi ville uppmärksamma jubileet, säger kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson.

Anna-Maria Lilljebjörn berättade om ekens historia, från planteringen 1968 av monsieur Debaty. Eken kallas även Victor Hugo-eken. Victor Hugo var en ofrivillig emigrant, syftet och förhoppningen var att freden skulle sprida sig över Europa, som den planterade ekens grenar.

Lördagen spenderades även i hantverksbyn i Rejmyre, hammarsmedjan i Hävla och gruvstugan i Hällestad.

– Det är 400 år sedan vallonerna kom till Finspång. Det var många som jobbade i gruvan i Hällestad. Belgarna tyckte det var intressant att få besöka och lära sig om dessa platser. De var nöjda med det mesta, betonar Berit Martinsson.

Under söndagen arrangerades ytterligare besök med mer tätortsnära koppling, till exempel till turbinmuseet och Curt Nicolingymnasiet.

CNG visade upp sin satsning på 3D. Vänortsbesöket avslutades med middag på slottsmässen.

– Det blev en jättelyckad helg i toppenväder.

Berit påpekar att utbytet är tänkt att fortsätta.

– Det är viktigt att behålla vänortsutbytet. Vi hade med oss ett par elever vid vårt besök i Belgien, men de har varken högstadieskola eller gymnasium i Yvoir, så det var tyvärr inga ungdomar som gästade oss.

– Det har varit ett utbyte där vi lärt oss mycket om varandras kulturer, konstaterar Berit Martinsson.

Yvoir ligger i provinsen Namur och regionen Vallonien, i den centrala delen av landet, 70 kilometer sydost om huvudstaden Bryssel. Antalet invånare är 9 280.

Trakten runt Yvoir består till största delen av jordbruksmark. I området är det ganska tätbefolkat, med 116 invånare per kvadratkilometer.

Kustklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen är nio grader. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 18 grader och den kallaste är januari, med - två grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om