Kanske beror det på att den politiska debatten om gymnasiets framtid i Finspång drog ut på tiden. Kanske är det det som Jörgen Strömberg, enhetschef på Bergska skolan, kallar för McDonalds-effekten – ungdomar i småstäder längtar till en större stad – eller så är det andra faktorer som spelat in.
– Det här har drabbat Bergska lite extra i år, säger Jörgen Strömberg. – Det vi har gjort är att vi har skickat ett riktat utskick till årskurs nio där vi har förklarat hur det är tänkt att det ska bli så att de inte behöver bekymra sig inför nästa läsår, berättar Jörgen Strömberg.
Oro bland elevernaHan tror att förändringarna har skapat oro. Naturprogrammet erbjuds inte i år och inte heller el- och energiprogrammet med inriktning installation.
– Men det skulle inte förklara att det är så många färre som har sökt, säger han.
Det finns också ett annat fenomen – kompisvalen. det är när en elev har sökt ett program som inte finns i Finspång, till exempel djurvårdare eller musik, och så väljer kompisarna samhällsprogrammet på samma skola för att man vill fortsätta att följas åt.
– Det brukar sällan vara ett lyckats skäl, man kommer ifrån varandra i alla fall när man börjar på nya program, säger Jörgen Strömberg. Så då brukar de återvända.
Varje år är det ett 15-tal elever som ångrar sig och kommer tillbaka till Finspång och väljer att gå på Bergska i alla fall.
Det är svårt att veta hur det faktiskt kommer att se ut till hösten.
Och de elever som inte är behöriga till gymnasiet kommer att få gå introduktionsprogrammet.
Läs mer i tisdagstidningen