Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bäver simmade runt vid Slottsbron

En bäver, mitt i Finspång!Det mötte ett antal Luvataanställda när de anlände till jobbet i går morse.

Foto: privat

FINSPÅNG2011-04-29 03:00

Bävern visade upp sig för de anställda på Luvata, där den höll till i vattendraget mellan Slottsbron och den lilla träbron.

- Den simmade runt och gnagde på pinnar, berättar Helen Grandin som städar på Coor.

Sedan stängdes vattnet av och då verkade den ha blivit lite grinig och gömde sig lite i en håla under ett träd. Där sågs den sedan titta ut lite då och då.

Sprider sig
Mats Amundin, som är forskningschef på Kolmårdens djurpark, förvånas inte över gnagarens "besök" i mer befolkade områden.

- Bävern sprider sig och den har antagligen hittat ett nytt revir att exploatera. För ett antal decennier sedan var bävern
utrotningshotad, men nu växer stammen fort, säger han.

Att bävern finns i till exempel Börgölsån och andra åar och sjöar i Finspångs kommun är välkänt, och går inte att ta miste på med tanke på karaktäristiska märkena de lämnar efter sig: de halvätna trädstammarna. Men i Finspångs tätort är den desto ovanligare.

- Mig veterligen har den aldrig skådats i Finspångs tätort tidigare, säger Bo Tufvesson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Finspång.

Bävern jagades tidigare på grund av sitt värdefulla skinn och var nästan utrotningshotad i slutet av 1800-talet. Men även om det fortfarande är tillåtet att jaga bäver mellan oktober och maj, är det inte ett djur som är mest intressant för jägare längre.

- Det finns ingen omsättning på pälsen längre, menar Mats Amundin.

Enligt Jägareförbundet skjuts runt 5 000 bävrar varje år i Sverige.

Tror du vi får se fler bävrar i Finspång?

- Ja, om den hittar en partner så kan det säkert bli så, säger Mats Amundin.

Den europeiska bävern fanns tidigare i stora delar av Europa och Asien. Efter många år av jakt och förstöring av dess habitat genom lantbruk och
röjning, främst utdikningar,
gick antalet bävrar starkt tillbaka.

1873 fridlystes bävern i Sverige. Efter femtio år av frånvaro återinplanterades det mellan 1922 och 1939 cirka 80 bävrar i Sverige. 1977 fanns runt 40 000 bävrar i Sverige och nu uppskattas stammen till 100 000.

Den europeiska bävern kan uppnå en längd av 75 centimeter (amerikansk bäver kan bli en meter lång).

Bävrar lever alltid i närheten av vattendrag eller sjöar och bygger dammar och hyddor av grenar och kvistar.

De karaktäristiska "halvätna" stammarna som bävern lämnar efter sig, beror på att de endast äter två tredjedelar av trädet om diametern överstiger en viss gräns. De gnager så pass mycket att trädet garanterat faller vid nästa oväder!



Källa:
Wikipedia och Jägareförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om