Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Båten Kristina populär

Ångbåten Kristina har med åren blivit en populär attraktion i Finspång. Folkbladet var med ombord, på en av höstens sista resor.

Loggbok ombord. På Kristina finns en loggbok där passagrarna brukar skriva kommentarer. Eller till och med rita teckningar, om man blir riktigt inspirerad av sjöturen!

Loggbok ombord. På Kristina finns en loggbok där passagrarna brukar skriva kommentarer. Eller till och med rita teckningar, om man blir riktigt inspirerad av sjöturen!

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2016-09-18 07:00

– Vi har hunnit med strax över 100 dagsutflykter i år med Kristina och det är ungefär så många utflykter vi gör varje sommar, berättar Patrik Rutberg, en av Kristinas drygt 15 skeppare. Och vi kan ta ombord 12 passagerare.

Hur länge har båten funnits i Finspång?

– Kristina kom hit 1984 från Borlänge, i samband med att Stal-Laval, nuvarande Siemens, köpte företaget Infrasonik och i det köpet ingick Kristina.

– Först visste man inte vad man skulle göra med båten, men så kom någon på att man kunde ta ner båten till Finspång och låta personalklubben använda den och så blev det.

Och med åren har hon väl blivit något av en sommarinstitution i Finspång?

– Ja, det är många Finspångsbor som tycker att hon blivit något av en symbol för Finspång och att det inte blir någon riktig sommar, utan att man fått höra Kristinas ångvissla ljuda över Skuten efter vinteruppehållet. Sjösättning brukar ske under maj månad och sedan tar vi upp båten i september-oktober, beroende på vädret och bokningsintresset.

Vem äger Kristina och vilka får följa med på dagskryssningarna ut på Skuten, Dovern och Glan?

– Båten finns i STAL-klubben, det vill säga Siemens personalklubb, helt ideellt. Så alla anställda på Siemens och anställda på företag som avknoppats från det som var gamla STAL, är medlemmar och har möjlighet att boka Kristina. En erfaren skeppare måste vara med för att på ett säkert sätt hantera ångmaskineriet och göra säkra tilläggningar men passagerarna uppmuntras att vara med och styra under skepparens överinseende.

– Och det kan handla om allt från bröllopsresor till födelsedagsfirande. Vanligaste bokningarna är dock att en avdelning på Siemens bokar båten för en personalutflykt eller att en av våra klubbmedlemmar bokar en utflykt med någon av skepparna för att ta med familjen och vännerna.

– Dessutom händer det att företaget bokar en utflykt med ångbåten för kunder som kommer till Finspång och det brukar vara väldigt uppskattat.

Vad tycker du själv mest om med Kristina?

– Det känns så avkopplande och avstressande att helt ljudlöst stäva ut från ångbåtsbryggan här i Skuten, för en kryssning ut mot Dovern och Glan. Det känns gott ända in i själen. Man träffar så mycket trevliga människor ombord på Kristina.

– Dessutom på ett mycket miljövänligt fossilfritt sätt, eftersom Kristina drivs framåt med hjälp av den björkved som vi eldar upp i pannan under färden. Det brukar gå åt ungefär två säckar björkved under en normal dagstur.

Kan man få en ångbåtsbiff serverad ombord?

– Ofta har vi med oss någon form av buffé, som under resans gång serveras på bordet i vår ombonade salong. Och ibland kan vi även hinna med ett strandhugg någonstans under resans gång.

– Och ja, vi har grillat på glöden i pannan men jag minns inte om det var ångbåtsbiff...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!