"Bästa klass jag träffat"
Klass NS1A på Bergska skolan imponerade på migrationsminister Barbro Holmberg i går.- Den bästa klass jag träffat. Engagerade, pålästa och med bredd på frågorna de ställde.
Klass NS1A på Bergska gjorde gott intryck på migrationsminister Barbro Holmberg. Pålästa och engagerade tyckte hon. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Folkvandring
- Under historien har det hittills förekommit tre stora folkvandringar, sade Barbro Holmberg. Vi är nu inne i den tredje, och hittills största.180 miljoner människor bor i ett annat land än där de är födda.
Majoriteten av dessa har bytt länder för att arbeta, tillfälligt eller permanent, för att studera eller för att de bildat familj i ett nytt land. Därtill kommer de människor som flyr från sina hemländer.
- De som flyr för livet ska få en fristad i Sverige, och söka asyl. När de har gjort det prövas deras skäl. Prövningen, som görs på Migrationsverket, kommer fram till om de får stanna.
Flest demokratier
Just nu kommer de flesta asylsökande från västra Balkan - Serbien, Montenegro, Bosnien, Albanien - samt från Irak och Somalia. Antalet asylsökande har minskat, bland annat för att det inte längre är krig på Balkan eller i Irak, även om situationen är svår i dessa länder.
- Just nu finns det fler demokratier än det funnits någon gång tidigare i världen.
- Hur lång tid tar det för den asylsökande att få besked? ville en av eleverna veta.
Enligt Barbro Holmberg får de flesta besked inom sex månader. De som får nej överklagar oftast beslutet till utlänningsnämnden. Det vanligaste är dock att det första beskedet kvarstår.
Nämnden försvinner
- Ett problem med dagens system är den som får nej, ofta lämnar in ansökan på nytt och på nytt, med nya läkarintyg.
- Det är ofta det som drar ut på processen i år efter år. Det är inte bra för människor att leva i sådan ovisshet. Därför har vi förändrat processen så att man ska se ett slut på den.
I mars nästa år försvinner utlänningsnämnden. Tre länsrätter tar över överklagningsärenden. Sista instans blir kammarrätten.
- Jag tror det är bra. Då vet alla att det finns ett slut på processen.
Enligt Barbro Holmberg kan ett ärende som gått hela vägen och fått nej, ändå ändras.
- Om det till exempel skulle inträffa statskupp i det aktuella landet eller blivit helt förändrade villkor sedan beslutet om avvisning fattades, kan verkställigheten av beslutet skjutas upp.
- Som det är i dag är det sannare skäl som har uppstått i Sverige som ligger till grund för de nya ansökningarna.
Eleverna på Bergska ville också bland annat veta om det är svårare för flyktingar att få stanna i Sverige än i andra länder.
- Det är svårt att jämföra mellan länder, eftersom det kan vara stora skillnader mellan asylskälen, svarade Barbro Holmberg.
- Men om man inte riskerar krig, tortyr eller dödstraff kan man ju ändå ha det väldigt eländigt, får man stanna då? löd en elevfråga.
Migrationsministern berättade att just detta, asyl av humanitära skäl, är en stor fråga i dag. De som inte kan få stanna av skäl som arbetslöshet eller bostadsbrist, kan få stöd att åka tillbaka. Möjligheten att söka arbetstillstånd eller tillstånd att studera finns också, men det måste alltid göras från hemlandet. För medborgare inom EU gäller fri rörlighet.
Apatiska barn
Apatiska flyktingbarn fick ministern också en fråga om.
- Finns det någon uppföljning av dem som åkt hem? undrade en elev.
- Det är få av dessa barn som har avvisats, svarade Barbro Holmberg, och i de fallen har det gjorts noggranna undersökningar hur vården fungerar. Det är inte självklart att barnen måste vara i Sverige för att bli friska. Vi har sett att barnen mår bättre i sina hemländer.