"Bäst-före-datum" på gymnasiebetyg

29-åriga Therese Eriksson läser in sitt slutbetyg från gymnasiet. På grund av att det gått mer än åtta år sedan hon slutade på gymnasiet får hon läsa om allt.

Foto: Pernilla Andersson

FINSPÅNG2010-10-05 03:00
Therese Eriksson blev gravid under sitt sista år på gymnasiet och hoppade för att vara mammaledig. Efter mammaledigheten har hon arbetat i flera år. Då hon blev arbetslös bestämde hon sig för att läsa in sina gymnasiebetyg och sedan plugga vidare. Vissa ämnen fattades
- Jag minns chocken jag fick då jag kom till studievägledaren och fick höra att det fanns ett "bästföre" datum på mina betyg. Jag trodde inte att det var sant. Jag gick inte till Komvux och förväntade mig att få läsa in hela gymnasiet, säger hon.Regeln gäller om man som Therese inte har ett färdigt slutbetyg. Hade hon haft en slutgiltigt betygsdokument hade det inte gjort något att hennes betyg var mer än åtta år. Men då hon slutade innan läsåret var slut, fattades vissa ämnen i slutdokumentet. Men istället för att kunna läsa in bara de kurser som saknades måste hon läsa in allt."Mitt val"
- Det var mitt val att hoppa av och jag lägger inte skulden på någon annan. Men det känns helt otroligt dumt att sitta och läsa in ämnen som jag redan har läst. De kostar ju massa pengar i lån med. Den som avgör om betygen är giltiga är rektorn i varje område. Rektorn kan validera i vissa ämnen.- Baserat på personlig uppfattning om mig och mina mål. Nu läser jag b-kurser tillexempel, är jag bra på det kan rektorn validera upp mig till a-kurs. Valideringsgrunden består av hur rektorn uppfattar mig som person, säger Therese Eriksson.Inte mottagliga?
- Har du ett färdigt slutbetyg kan söka till högskolan i 25 år på de betygen. Har du ett samlat betygsdokument gäller det bara åtta år. Lagen kom till för att eleverna ska läsa klart snabbare tror jag. Men jag håller med om att den är luddig, säger Marina Palm, studievägledare på Vuxenutbildningscentrum.Hon har arbetat som studievägledare i över ett år och hittills aldrig träffat på en elev som vet om att det är såhär.- Har informationen inte gått ut eller är eleverna inte mottagliga för att höra på det då de hoppar av? Men jag tror att lagen kommer förenklas, det låter som det. Jag vet att Skolverket har tittat över lagen, men att inget beslut är tagit, säger Marina Palm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om