Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barnfamiljerna som tvingas flytta: "Känns absurt"

Ali Reza Nahimi har fått en första chans att stanna på en plats, rota sig och lära sig språket. Nu väntar nästa flytt. "Nu blir det att börja om från början igen", säger tvåbarnspappan.

Ali Reza Nahimi, längst till vänster, väntar på att flyttas till Skåne med 25 kilo tillhörigheter. Det gör också Habib Yarmoradi, Lilla Saidi Pona, Mohammad Taha, treåriga Shadmhr och Farzaneh Yarmoradi.

Ali Reza Nahimi, längst till vänster, väntar på att flyttas till Skåne med 25 kilo tillhörigheter. Det gör också Habib Yarmoradi, Lilla Saidi Pona, Mohammad Taha, treåriga Shadmhr och Farzaneh Yarmoradi.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-11-26 12:00

Ali Reza Nahimi har flyttat runt mellan olika asylboenden sedan han kom till Sverige 2015. Eskilstuna, Gusum, Åtvidaberg, Gamleby, innan han till slut hamnade i Finspång.

Här trivs han. Två år har det blivit för honom och de båda barnen Matin och Taha som är sju och fem år gamla. När Migrationsverkets rundgång med flyttar väl tog slut mellan olika asylboenden, har Ali och barnen fått mer kontakt med yttervärlden och det samhället, trots coronapandemins begränsningar.

Nu väntar ny boendeadress då alla asylboenden ska centreras till de fem orter där ärendena ska prövas. Det handlar om Boden, Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala. Någon gång 2021 ska han och barnen flyttas.
25 kilos packning får tas med enligt verkets riktlinjer. Där ska familjens tidigare liv rymmas.

– Det är inte bra alls att flytta runt. Jag vill hålla kontakt med folk. Nu har jag varit här i två år och har lärt mig mest här. Nu blir det att börja om från början igen, säger pappan lågmält.

Hur tar barnen det?

– Inget man kan göra något åt. De ska tåla det, de måste tåla det. Vi är ju tvungna att flytta, säger Ali inför de nya direktiv som ska underlätta asylprocessen för Migrationsverket.

I samma situation är föräldrarna Habib Yarmoradi och hustrun Lilla Saidi Pona, samt Mohammad Taha och Farzaneh Yarmoradi.

Habib och Lillas dotter, Hana, fyllde 14 år just den här dagen. Något större firande fanns det inte utrymme för.

– Dottern vill inte flytta då hon har sina kompisar här i Finspång. De flesta av hennes kompisar är svenskar. Det är jättesvårt för oss, vi har varit här i Finspång fem år. Hanna förstår hur det fungerar. Det är svårare för sonen som är sju år, han är rädd, säger Laila.

– Samtidigt vet vi inte vart vi ska flytta, bara att vi ska göra det, säger pappan Habib.

Migrationsverket har en öppning att de på egen hand kan sköta flytten närmare asylprocessen, samt hitta boende. Då de flesta saknar arbetstillstånd, är manöverutrymmet obefintligt. Dagersättning räcker knappast till allt som behövs samt flytt och hyra.

Mohammad och Farzaneh båda söner är födda här, yngste Shadmhr leker snällt, när föräldrarna berättar om flytten till Skåne. En flytt som senare kan leda till att de skickas ut ur Sverige.

– Man vet inte vad som ska hända, man bara väntar. Det är en tomhet, känns absurt. Som i ett ingenmansland.

Karta: Missionskyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!