Magnus Moberg och hans dotter Greta har precis kommit hem efter en månad i Tanzania. De har, tillsammans med Magnus bror och mor, besökt barnhemmet Kitaa Hope Home, som de driver.
– Det har varit riktigt kul med alla barnen, safarin och all ny mat vi har ätit, säger Greta Moberg.
Hon är tolv år och det här var första gången som hon följde med på en resa till Tanzania. På förra resan för tre år sedan började arbetet med boken. Konstnären och författaren John Kilaka från Tanzania höll workshops för barnen, där de fick skriva sina egna berättelser och illustrera dem med en teckning.
– Boken har många bottnar. Dels får barnen skriva och lära sig att skriva och dels får de känna sig stolta över något de har gjort. Nu säljer vi boken och pengarna vi får in går till barnhemmet, berättar Magnus.
Barnen har fått i uppgift att tänka helt fritt i sina berättelser.
– Med tanke på att det är en dålig läskultur i Tanzania och att barnen inte läser eller har blivit lästa för, är sagorna fantastiska.
Sagorna är skrivna på swahili och är översatta till engelska och svenska. Böckerna delades ut till barnen under den senaste resan.
– Vi hade en liten ceremoni och sen delade vi ut böckerna. De blev jätteglada över att få se sin historia i boken. Många av barnen läste upp sin saga för de andra, säger Magnus.
Skolavgiften för barnen är dyr, men att de får gå i bra skolor är viktigt. Under sina reser till Tanzania besöker de barnens skolor. Är de inte tillräckligt bra flyttas barnen till en annan skola.
– Det dyra är inte mat och boende, utan det är skolavgiften. Det är det vi hjälper till med mest, säger Magnus.
Greta fick följa med till två skolor och tycker överlag att de är ganska lika skolorna hemma i Sverige. Men en sak skilde dem åt.
– De får mer straff. Gör de något dumt kan de bli slagna. Det var hemskt att se och jag är glad att det inte finns i Sverige.
Familjen driver barnhemmet Kitaa Hope Home tillsammans med Ester som är föreståndare i Tanzania. Det började för trettio år sedan när Magnus mamma, Kerstin hade sin sjuksköterskepraktik i Tanzania och hon mötte Ester. De blev goda vänner och för ungefär 15 år sedan undrade Ester om inte Kerstin ville vara med och göra en insats för de barn som förlorat sina föräldrar i till exempel AIDS. De startade då Kitaa Hope Home, som barnhemmet heter. I dag har de första barnen som kom dit flyttat till eget boende och just nu bor där 14 barn mellan 2 och 17 år.
Böckerna finns att köpa på OKQ8.