Det är första gången som avdelningen Solen på Hårstorps förskola har testat att odla själva. I våras sattes projektet igång och barnen har fått vara med från start.
– Vi fick gräva och hämta jord på en kärra, berättar Arvid Jakobsson, fem år.
– Och så fick vi göra små hål i jorden som vi fick sticka ner frön i. Sedan fick vi vattna mycket och nu har en solros slagit ut, säger Alva Wincent, fem år, stolt.
Flera solrosor planterades av barnen, men det är alltså bara en som än så länge har slagit ut. Och den är inte så "bara", den är nämligen 3,5 meter hög.
– Minns ni hur vi fick göra för att mäta den? frågar Eva Sandlund, förskollärare på avdelningen.
– Ja, vi fick mäta Evas huvud, säger Arvid och Eva förklarar att de först fick mäta hennes längd och sedan resten med en tumstock – eftersom plantan var så hög.
– Jag tror att den blir lika hög som träden, säger Elsa Wikman, fem år, och pekar på en av de gigantiska tallarna bredvid gården.
Om Hårstorps förskola lyckas med den bedriften slår de världens högsta solros som enligt Expressen var strax över nio meter hög. Men än är det alltså en liten bit kvar dit.
Utöver solrosor finns det även andra saker i odlingslådorna. Till exempel morötter och dill. På frågan om hur morötterna smakar ger samtliga barn en tumme upp. Dillen fick i förra veckan sällskap av gurka och senapsfrön när den fick krydda avdelningens hemmagjorda smörgåsgurka. Men gurkan hittade de inte i sitt grönsaksland, den köpte de på torget.
– Lite får man fuska, säger Alva.
Tanken är att utveckla odlandet ännu mer till nästa år. Eva Sandlund berättar att de bland annat hade köpt in ärtor som de även skulle så under våren men att det inte hann med det. Andra avdelningar på Hårstorps förskola odlar också, bland annat tomater och solrosor.
– Men de har inte lyckas få dem så höga som våra har blivit, säger Eva och skrattar.
Hon berättar att personalen först varit oroliga om odlingen, som står lite i ett hörn, verkligen skulle få vara ifred under helger och nätter. Men de tror att det faktum att gården är kameraövervakad gör att vandalerna har hållit sig borta, vilket både personal och barn är glada för.
Varför tycker ni om att odla då?
– För att det är roligt, säger Arvid.
– Och så är det lättare att odla än att slösa på pengar och bara köpa, säger Alva.