Det är en stolt och överraskad friidrottsentusiast som tar emot på kansliet en kulstöt från löparbanorna.
– Vi flyttade till Finspång från Danderyd 1996 och jag började i stort sett direkt med friidrott med dottern Sofia. Några år senare var också sonen Fredrik stor nog att hänga med till Grosvad, upplyser han.
Han minns ett stormöte i slutet av 1990-talet där föreningen gick ut tufft. Ledarbristen hotade på allvar hela friidrottsverksamheten. Till slut gick tio föräldrar en utbildning och flertalet stannade kvar i flera år.
– Hittills har det blivit 17 år inom Faik Friidrott som tränare och ledare och fler kommer det att bli. Träning är inte bara bra för konditionen. Barnen tränar även kroppskontroll och koordination. En annan positiv del med friidrotten är att alla är välkomna oavsett om barnen är motiverade att tävla eller inte. Utslagning, som inom till exempel fotboll, eller orden att ”du håller inte måttet” förekommer inte hos oss. För många räcker det att förbättra det egna resultatet i en enskild gren eller under en träningsövning.
Anders Oskarsson berättar om en speciell häck- och balansövning där deltagarna i det ena momentet ska gå över en hög häck men i andra skedet ta sig under en låg häck. Att mångkampare på 190 centimeter klarar att gå under lägre häckar än små barn visar hur starka och smidiga friidrottare är.
– Det bästa med ledarrollen är fortfarande att se barnens glädje i ögonen när de klarar en svår uppgift och förbättrar det egna resultatet. Det är vår belöning. Alla barn ska ha kul på träningen. Det finns ett värde i att inte vara så tävlingsinriktade. När barnen når mellanstadieåldern vet alla vem som är snabbast. Det blir också tydligt på arenorna. Jag kan säga att det är lika många pojkar som flickor mellan 11 och 15 år som inte vill tävla. En annan erfarenhet är att tävlingsinstinkten är högst individuell.
Anders Oskarsson är dessutom bas för Kraftloppet som lockar med två distanser och fyra klasser. Arrangörernas mål för 2017 är att försöka utöka antalet stafettlag till cirka 80 från det 50-tal som senast stod på startlinjen i augusti. Majoriteten av alla lag springer långa sträckan (72 km) och har åtta-tio deltagare. Det korta stafettloppet (18 km) är öppen för lag med fem löpare.
– Jag tror att loppet har en framtid. Tävlingen är en av flera händelser som lyfter Finspång kommun. Allt som görs för Finspångs bästa är hedervärt oavsett vilken inriktning det handlar om, poängterar han.
Röstningen till Årets Finspångare 2016 kommer att starta den 1 december på vår
undersida för Årets Finspångare. Klicka här för att komma dit.