Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barndomskamraterna fick samarbeta i storsatsningen

I största satsning någonsin vände sig företaget till kompisen. "De är för tusan världskända när det gäller det här. Det var inget snack", säger vd:n Robert Lundgren.

Robert Lundgren, Lundgrens åkeri, och David Johansson,  Finspångs Brunnsborrning, tar hjälp av varandra tillsammans, när det 85-åriga åkeriet storsatsar på nya lokaler.

Robert Lundgren, Lundgrens åkeri, och David Johansson, Finspångs Brunnsborrning, tar hjälp av varandra tillsammans, när det 85-åriga åkeriet storsatsar på nya lokaler.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-12-15 08:00

Lundgrens åkeri med 20 anställda, tio timmerlastbilar och ett 15-tal underleverantörer har en omsättning på 55 miljoner (2019). För att trimma kostnader, minska dieselsvinn och klara konkurrensen valde familjeåkeriet att bygga nytt.

Företagets största satsning någonsin med kontor, verkstad, tvätthall och parkering, ett stenkast från KL Industri längs med riksväg 51.

Att det nya bygget skulle värmas med geoenergi, bergvärme för att vara bli så miljövänligt som möjligt, var ett val.

– Det är byggt för framtiden. Stora utgifter nu som ska ge mindre utgifter i framtiden. Vi kommer att gå så miljövänligt det bara går hela vägen, säger Robert Lundgren, vd för åkeriet.

Han behövde inte gå långt bort. När han läst på om bergvärme som ingår i begreppet geoenergi, tog han kontakt med ungdomskompisen David Johansson på Finspångs Brunnsborrning, FBB.

– Jag kollade hemsidan. De är för tusan världskända när det gäller det här. Det var inget snack, säger Robert Lundgren.

Kunde ni inte upphandlat för lägst möjliga pris?

– Priset är med i det hela, vi har nog fått en bra affär för oss. Men det här handlar om att det ska tjänas igen, säger vd:n på åkeriet som styrs av fjärde generationen Lundgrens.

David Johansson, vd för FBB, var nöjd med att få ett jobb på "hemmaplan".

– Roligt för personalen. Vi jobbar lite överallt annars. Kul att de kan visa upp sig och jobba på hemmaplan. Vi gjorde borrningen i september månad. Sammanbindningen har vi kvar och den ska vi göra nästa vecka, säger David Johansson om branschen som tagit stora utvecklingssteg, sedan Finspångs Brunnsborrning startade 1979, då det mest handlade om vatten.

På 1990-talet exploderade branschen då många ersatte sina oljebrännare i villan till fördel för bergvärme.

I takt med allt större bygg- och lagerprojekt är borrhålslager allt vanligare för att få lönsam ekonomi i uppvärmningen. Finns rätt förutsättningar kan man använda sig av akviferlager. Den typen av teknik, bergvärme, borrhålslager ingår i så kallad geoenergi.

På Arlanda Flygplats och på Rejmes nya lastvagnsverkstad i Nyköping har FBB jobbat med akviferlager, en teknik som kräver speciella grundvattenförhållanden och tillstånd. Men den har också störst verkningsgrad.

– Vi var delaktiga i Arlandaterminalerna. Det är Europas största akviferssystem. Det var ett utvecklande projekt för oss och erfarenheten som det gav oss kunde vi ta med oss, säger David Johansson.

Att vara involverad i Lundgrens framtidsbygge är inte mindre angeläget för det.

– Det är jätteroligt. Dels att ett företag i Finspång vågar satsa i de här tiderna. Att kommunen har kommit så långt i sitt detaljplanearbete att det börjar finnas lite industrimark, kan skapa arbetstillfällen. Då blir det extra roligt när det är ett lokalt företag och de väljer att anlita oss, säger David Johansson.

I april 2021 kommer åkeriets nya nav stå klart, med värme från berggrunden. På varje tillförd del el kommer 75 procent tillbaka som förnybar energi från berget.

– Tecknar man dessutom gröna elavtal till sina värmepumpar, är man hundraprocentigt förnybar i sin uppvärmning, utan förbränning eller koldioxidutsläpp i atmosfären. Geoenergisystemet i den här byggnaden motsvarar förnybara mängd energi som gör att vi kan ta bort 14 kubikmeter olja per år, som hade krävts annars. Det blir ett bättre klimat för oss alla, säger David Johansson. 

Geoenergi

Geoenergi är ett samlingsnamn för berg-, sjö- och markvärme respektive kyla. Geoenergi är framför allt solenergi lagrad i marken, men också lite värme från jordens inre. 

Geoenergi används i huvudsak inom tre markbundna system: bergvärme, borrhålslager och akviferlager.

Berggrunden och grundvattnet håller nästan samma temperatur året om. Det gör att det går att använda marken som energikälla när temperaturen i luften växlar.

Karta: Leverstorpsvägen 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!