Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föräldrar och vägföreningen kämpar för byns lekplats

Barnfamiljer i Borggård vill att kommunen rustar lekplatsen. Vägföreningen har inte kunnandet eller ekonomin att göra arbetet. "Lekplatsen är utdömd. Men den är värd att satsa på", säger Elisabet Jarme, som lämnat ett e-förslag till kommunen i ärendet.

Ida Johansson, Sara Nilsson och Elisabet Jarme vill att Finspångs kommun rustar och moderniserar lekplatsen i Borggård. Önskemålen har sammanställts i ett e-förslag.

Ida Johansson, Sara Nilsson och Elisabet Jarme vill att Finspångs kommun rustar och moderniserar lekplatsen i Borggård. Önskemålen har sammanställts i ett e-förslag.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-08-25 05:00
undefined
Ida Johansson, Sara Nilsson och Elisabet Jarme vill att Finspångs kommun rustar och moderniserar lekplatsen i Borggård. Önskemålen har sammanställts i ett e-förslag.

Lekparken rymmer två gungor, en sandlåda, karusell, basketkorg, linbana och grillplats. Borta är den populära rutschkanan och ett trähus.

– Allt är ganska gammalt! Skicket på virket gör det lätt att få stickor. Mycket har också lagats flera gånger, säger Elisabet Jarme.

Vägföreningen har under många år träffats två gånger om året för att röja sly, se över sandlådan och lagat det som kan åtgärdas. 

undefined
Lekplatsen i Borggård är en samlingspunkt för ortens barnfamiljer.

– Föreningen har varken möjlighet eller skyldighet att bekosta 100 000 kronor på lekparken. Vägföreningens pengar ska gå till gatuunderhåll i Borggård. Vi vill att kommunen ska se till att lekplatsen blir säker, godkänd och utrustas med nya leksaker. Till och med staketet runt gungställningen är numera nedplockat för att det inte längre höll måttet, berättar Elisabet Jarme.

undefined
En basketkorg utan nät som har hängt med i några år.

Johan Jarme är kassör i vägföreningen. Han förklarar att parken vid en inspektion fick ett 30-tal punkter som krävde åtgärder.

– Vi är en ideell vägförening och har inte de pengarna som krävs. Enbart flisen som ska skydda barnen vid eventuella fall i lekparken kostar mellan 20 000 och 25 000 kronor att lägga ut. Då har vi inte ens diskuterat kostnaden för nya redskap, säger han.

undefined
En välutnyttjad grillplats vid sidan av lekplatsen.

Kraven på säkerhet och stötdämpande underlag för lekredskap finns sedan tidigare samlad i en Europastandard.

– Samhället blir roligare med en lekpark. Till och med BVC reagerar på antalet barn i Borggård, säger Ida Johansson, småbarnsförälder.

undefined
En gungställning modell äldre.

Sara Nilsson berättar att det bor barnfamiljer överallt i Borggård. Att satsa på lekplatsen vore en bra kommunal investering, menar hon:

– Lekplatsen är välbesökt både av oss som bor i samhället och Hällestad skola som ofta nyttjar den som utflyktsmål.

undefined
Ishockeymål i väntan på vintersäsongen.

Magnus Pirholt, chef för kommunens samhällsplaneringsenhet, säger att hanteringen av e-förslaget efter röstningen tar tid.

– Uppdraget att ta fram förslag på svar har ännu inte nått tjänstemannanivå. Ärendet ska även anmälas till kommunfullmäktige.

Från politiskt håll bedöms frågan om lekplatser som betydelsefull – inte minst för barnens skull. 

undefined
Inge Jacobsson (M) i talarstolen.

– I vårt parti har det inte varit några diskussioner om lekplatser på flera år. Men naturligtvis borde det finnas lekplatser på våra orter där det bor barn. Samtidigt blir det en gränsdragning om det är en kommunal angelägenhet eller inte. Här måste antalet barn och storleken på orterna spela in, kommenterar oppositionsrådet Inge Jacobsson (M), gruppledare i kommunfullmäktige.

Han berättar att i Rejmyre har vägföreningen byggt en lekplats med stöd av byarådet och Skogsröjet och kontantbidrag från kommunen.

– Vi får fundera på vad vi kan göra och vad som gäller. Hur finansieringen kan lösas måste vi kunna prata oss samman om, säger han.

undefined
Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd.

Kommunalrådet Hugo Andersson (C), med ansvar för miljö- och samhällsbyggnad är tydlig med kommunens ståndpunkt.

– Vägföreningen – där vi har dem – sköter allmän platsmark och underhåller den här typen av anläggningar. Vi har ingen ambition att ändra på det! Jag utgår från att svaret till Borggård blir ungefär så som vi löste frågan i Rejmyre. Att kommunen skulle plocka ut bitar som vi ansvarar för är att leda det för långt. Men jag förstår att regelverket och besiktningarna av lekplatserna gör frågan speciell, säger han.

 Nyligen hade närmare 200 personer röstat på Elisabet Jarmes förslag om lekplatsen i Borggård.

E-förslag – vad gäller?

Ett e-förslag är en så kallad digital tjänst i Finspångs kommun som allmänheten kan rösta på under tre månader. 

Genom e-förslag och medborgarförslag kan du göra din röst hörd och bidra med dina idéer.

Ärendet ska handla om det som ligger inom kommunens ansvar- och kompetensområde. 

Om minst 30 personer röstar på ett förslag skickas det vidare till kommunfullmäktige som ett informationsärende.

Finspångs skatepark och discgolfbana är båda resultat av inskickade e-förslag till Finspångs kommun.

Karta: Borggård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!