Utredningstiden för barn och unga, vad gäller insatser som omhändertagande, kontaktperson, stödsamtal eller liknande, regleras i socialtjänstlagen och ska vara slutförd inom fyra månader. Mellan januari och mars i år var det 31 ärenden, det vill säga 62 procent, som var slututredda inom fyra månader. 19 stycken, eller 38 procent, pågick i mer än fyra månader. Som längst hölls ett fall öppet i sju månader och en vecka.
– I vissa fall har det handlat om att man har öppnat ett ärende, barnet får en åtgärd efter kanske två månader men sedan har man inte stängt utredningen. Det har redan gjorts insatser men ärendet ligger öppet trots att det egentligen är avslutat, säger Ulrika Jeansson (S), ordförande i kommunstyrelsen som under måndagen tittade på rapporten kring utredningstid.
Under andra kvartalet ökade sedan kvoten med för långa utredningstider till 57 procent. Under sommaren och hösten har man vidtagit åtgärder vilket har minskat kvoten till 36 procent.
– Framförallt handlar det nog om att vi i nuläget inte har några vakanta tjänster hos individ- och familjeomsorgen. Vi har implementerat ett nära ledarskap på enheten och det har gjort att arbetsplatsen har fått gott rykte och fler har sökt sig hit. Det kan fortfarande ringa folk och fråga om vi har lediga tjänster men det har vi ju inte längre. Jag tror att vi kommer att få ner utredningstiderna ytterligare inom en snar framtid, säger Ulrika Jeansson.