Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Barkborreangrepp i Finspångsskogar

40 markägare i Finspångs kommun har kontaktats av Skogsstyrelsen för att de har skog som angripits av granbarkborren. Skogsstyrelsen flygningar över kommunen visar att angreppen är många.

Granar som drabbats av granbarkborrens härjningar blir först bruna i toppen, sedan dör trädet.  Foto: Johan Gustafsson

Granar som drabbats av granbarkborrens härjningar blir först bruna i toppen, sedan dör trädet. Foto: Johan Gustafsson

Foto:

Finspång2007-05-29 05:38
- Det var väldigt mycket barkborreangrepp, säger skogskonsulenten Johanna Gärdsback Rylander på Skogsstyrelsen. Man såg ju mycket bruna toppar, överallt kan man säga, spritt i skogarna.

Sista veckan i april gjorde Skogsstyrelsen flygningar över Finspång, för att se hur mycket skog som drabbats av angrepp av granbarkborren. Flygningarna görs för att hjälpa markägarna med att ta reda på om det finns angripna eller vindfällda träd på deras marker. Markägarna är skyldiga att ta rätt på dessa träd före den 1 juli.

Värre i Åtvidaberg
Skogsstyrelsen kunde upptäcka 50 större barkborreangrepp i skogarna i Finspång. Mindre barkborreangrepp finns spritt i nästan alla skogar som man flög över, men de registrerades inte. Kring Ljusfallshammar, öster om Rejmyre och öster om Finspång fanns de flesta angreppen. Kommunen har ändå klarat sig ganska bra jämfört med till exempel Åtvidaberg, som har flest angrepp i länet. I södra Sverige finns annars de värsta angreppen av granbarkborren.

Till följd av stormarna Gudrun och Per var det många träd som blåste ikull. Granbarkborren frodas i granar som nyligen blåst till marken. Om man inte tar rätt på träden kan den sprida sig till friska granar.

- De vill ha färskt, dött virke och helst ska trädet inte stå upp, säger Johanna Gärdsback Rylander. Men om det är brist på färskt virke så går de ju på levande träd.

Granbarkborrens larver äter upp virket precis innanför barken, där närings- och vattenutbytet sker i trädet. När tillförseln av vatten och näringsämnen till granens krona stryps blir toppen på trädet brun. Angreppet leder till slut till trädets död. Insekten för också med sig blånadssvampar in i trädet, vilket leder till sämre virkeskvalitet.

Trivs vid värme
Granbarkborren trivs vid värme. Om det dessutom blir torka blir trädens motståndskraft nedsatt, vilket kan resultera i att fler träd dör av barkborreangreppen. Blir det varmt i juni, juli och augusti kan skogskadorna öka.

- Vi får hoppas på en kall och tråkig sommar så att de inte har så goda förutsättningar, säger Johanna Gärdsback Rylander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om