Under de senaste veckorna har det varit bråda dagar för Sonstorps Bilservice. De två bilarna har inte stått still många minuter.
- Det blir väl ett par veckor till med mycket att göra. Sen lugnar det ner sig lite, säger Mikael Svensson.
Tillsammans med sin bror Niklas, äger han företaget som gått i arv inom familjen.
- Vår pappa, Göran Svensson, startade i mitten av 60-talet i Sonstorp. I Slutet av 70-talet började jag jobba för honom, berättar Mikael.
Idag ligger företaget vid Preem-macken på Bergslagsvägen. I butiken jobbar Mikaels fru Ewa och bokföringen står mamma Christina för. Göran har sedan en tid gått i pension, men inte helt och hållet.
- Han brukar hoppa in och hjälpa oss med transporter till skroten. Det är tur att vi har han. Särskilt nu när vi har en 10 till 15 bilar som ska iväg till Karstorp här utanför, säger Mikael.
24 ton manlighet
Det är inte utan stolthet som Niklas, Mikael och hans son Andreas visar upp sin största bärgningsbil.
- Det är en tungbärgare som väger 24 ton. Som mest kan den lyfta 20 ton, berättar Niklas.
För att få bärga tunga fordon som lastbilar och bussar krävs särskild utbildning på olika fordon. Den kompetensen finns i företaget.
- Det är riktigt skönt att veta att man klarar alla jobb när man ger sig ut med den här. Det är riktigt manligt att köra den, säger Mikael.
Passar inte alla
Förutom bärgningsjobben har familjeföretaget även en fullserviceverkstad.
- Jag jobbade några år som bilskadereparatör så det blev ett bra komplement till den vanliga verkstaden här, säger Niklas.
Men det är inte bara i verkstaden som killarna lagar fordon.
- Nej vi har med oss en hel verkstad i tungbärgaren med. Det kan gå åt om man ska reparera saker på plats, säger Mikael.
Jobbet skulle han inte vilja byta bort.
- Men det är inte för alla och det är inget latmansjobb. Eftersom vi har jour dygnet runt, året runt, blir man aldrig riktigt ledig, säger Mikael.
Flest olyckor
Fastän det varit dåligt väglag är bärgarna förskonade från allvarligare olyckor i år. Men det finns platser som de besöker lite oftare än andra.
- Eliantorpsvägen, väg 215 upp till Doverstorp har vi fortfarande mycket jobb på. Det har visst inte hjälpt så mycket att de sänkt hastigheten där. Sen blir det rätt mycket jobb uppåt Hjortkvarn på 51:an vid länsgränsen, säger Mikael.
Ungefär hälften av de jobb de åker ut på är dikeskörningar. Resten är maskinella fel på fordon.
- En gång krocka vi faktiskt själva med en älg när vi var på väg ut på jobb. Bilen vi skulle bärga hade också kört på en älg, berättar Mikael.
Som tur var klarade sig Andreas, som då körde tungbärgaren, utan skador.
- Det är alltid huvudsaken. En bil kan man alltid laga eller skrota. Det kan man inte med människor, säger Mikael.