Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Bara jämställdhet kan hejda våld mot kvinnor"

Det var en liten, men engagerad skara, som dök upp igår kväll för att lyssna på Gunilla Westnys föreläsning om mäns våld mot kvinnor.
- Vi måste bli jämställda, annars kommer vi inte åt det här problemet, sa hon.

Gunilla Westny arbetar på Kvinnojouren i Norrköping. Igår, på den Internationella kvinnodagen, föreläste hon i ABF-salen i Finspång om mäns våld mot kvinnor.  FOTO/ARKIV: ANITA KJELLBERG

Gunilla Westny arbetar på Kvinnojouren i Norrköping. Igår, på den Internationella kvinnodagen, föreläste hon i ABF-salen i Finspång om mäns våld mot kvinnor. FOTO/ARKIV: ANITA KJELLBERG

Foto:

FINSPÅNG2005-03-09 06:00
Ett tiotal personer kom för att lyssna på Gunilla Westnys föreläsning, "Mäns våld mot kvinnor - ett hot mot jämställdheten", i ABF-salen i Finspång igår kväll. Det var en sedvanlig tisdags-"after work" och ämnet hade valts för att matcha den Internationella kvinnodagen. En av besökarna var Lena Gjein.
- Det är ett dolt ämne som aldrig tas upp så här. Det talas om lagförändringar och så vidare, men det talas aldrig om det i berättarform, säger hon.
Anledningen till att hon kom var att hon ville få klarhet i vad som egentligen görs mot kvinnovåldet. Svaret hon fick var inte särskilt uppmuntrande. Ingenting.
- Männen har makten och tillåts behandla oss illa. Det skulle inte hända om vi var jämställda, säger Gunilla Westny, som är föreståndare för Kvinnojouren i Norrköping.

Lägesrapport
Hon började med att redogöra för hur läget ser ut. 22 393 polisanmälningar om våld mot kvinnor år 2003. Det är 430 fall i veckan. Eller 61,5 fall om dagen. Eller 2,5 fall i timmen. Mörkertalet uppskattas till mellan tre och fem gånger så högt. Sedan gick hon vidare till ämnet kontroll. När det gäller kvinnomisshandel är allt tillåtet, enligt Gunilla Westny: ekonomiskt förtryck, isolering, spelet om barnen, hot, skräck och tvång. Det handlar om makt.
- Titta hur Göran Persson utnyttjar sin makt på kvinnliga ministrar som är livrädda för honom, det finns olika sätt att utöva makt.
Så tog hon upp den kanske vanligaste frågan när det gäller kvinnomisshandel: varför går de inte?
- De går, det gör de, fast det tar lite tid. Många säger gå vid första slaget, men jag tror att det är för sent. Man ska gå långt tidigare.
Enligt Gunilla Westny är män som slår inte sjuka, utan det är strukturen som tillåter dem att slå, som det är fel på.
- Det är jättefarligt att säga att de är sjuka, för då blir det synd om dem och då måste man vårda dem istället för att straffa dem.
Hon tror inte att det främst skulle vara män som har blivit slagna som barn, eller som har sett sin mamma bli slagen, som blir kvinnomisshandlare.
- Man har ett eget val.
För att komma tillrätta med det samhällsproblem som kvinnovåldet är, måste man komma tillrätta med folks värderingar, menar Gunilla Westny. Det vill säga bli jämställda. Det är det enda sättet.

Skamsna politiker
Under lunchen delade socialdemokraterna ut rosor i centrum, Internationella kvinnodagen till ära, och uppmanande folk att bege sig till kvällens föreläsning.
Ett gäng skamsna politiker infann sig också inledningsvis för att förklara varför det inte hade blivit något samarbete med den Internationella kvinnodagen över partigränserna denna gång. Tanken var att vänsterpartiet och socialdemokraterna skulle finnas på plats en timme före föreläsningen och svara på frågor och diskutera. Problemet var att ingen dök upp för att ställa några frågor. V, kd, m och c har redan ordnat med en arbetsgrupp inför nästa års kvinnodag och hoppas att fler partier vill ansluta sig.
- Till nästa gång ska det bli mer ordning på det, sa vänsterpartisten Lottie Broman.
Bakom arrangemanget "after work" står ABF, Kommunal, LO, Handels och Metall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om