Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bananklädd politiker spred kunskap

Finspång är Fairtrade City. Under tisdagen spred kommunledningen kunskap om Fairtrade för eleverna på Grosvadsskolan.

Miljö- och samhällsbyggnadsrådet Herman Vinterhjärta i banandräkt, när Fairtrade var huvudtemat.

Miljö- och samhällsbyggnadsrådet Herman Vinterhjärta i banandräkt, när Fairtrade var huvudtemat.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-05-08 19:00

Finspång är sedan juni 2016 diplomerad till Fairtrade City. Det innebär att Finspångs kommun, tillsammans med andra aktörer, arbetar för mer kunskap om etisk konsumtion och handel.

Tisdagens kommunstyrelsepressträff hölls på Grosvadsskolan och kommunalrådet Ulrika Jeansson och miljö- och samhällsbyggnadsrådet Herman Vinterhjärta var klädda i Fairetradeanpassade kläder.

– Herman och jag har varit de politiker som varit mest drivande sedan starten. Vi är utbildade Fairtradeambassadörer, säger Ulrika Jeansson.

Herman gick runt och pratade med högstadieeleverna iklädd banandräkt och Ulrika delade ut choklad. Eleverna fick svara på några frågor om Fairtrade.

– Banan är en av de stora Fairtradevarorna, precis som choklad. Vi vill bidra globalt i Finspång, säger Herman Vinterhjärta.

– Det är ofta utvecklingsländerna som behöver schyssta villkor och löner, vilket Fairtrademärket betyder, påpekar Ulrika, som exempelvis besökt Gambia vid några tillfällen.

Hon lyfter fram "Smiling cashew". Smilings produkter framställs under schyssta förhållanden, garanterade genom Fairtrademärkning och konsumentens val gör skillnad för den lokala befolkningen i de västafrikanska byarna. Nötterna odlas, skördas och förädlas i samma land som de odlas. Detta för att skapa lokala arbetstillfällen och låta värdet av förädlingen stanna kvar i landet.

Eleven Jonathan Häggblad, 15, tycker att det är positivt att det informeras på skolor.

– Det är bra att det pratas om det i skolor, bra att det värnas om miljön. Vi har ju bara en jord, trots allt. Vi har inte pratat så mycket om Fairtrade, men en hel del om miljö. Fairtradeprodukter kanske är någon krona dyrare, men det är det värt, säger Jonathan Häggblad.

Social hållbarhet är ett viktigt mål i Finspångs kommun. Det innebär att vissa kriterier vad gäller offentlig upphandling och utbud av etiskt märkta produkter ska hållas.

Målet för 2016 var att 15 procent av allt kaffe och 67 procent av alla bananer som kommunens enheter köper in ska vara etiskt märkta.

– När det gäller bananer är 80 procent Fairtrade i Finspång. Kakao är hundra procent. Alla produkter ökar, säger Herman Vinterhjärta.

Kommunledningen har tidigare gjort kunskapshöjande Fairtradebesök på Bildningen, Nyhemsskolan och Svälthagsskolan.

– Vi har även utmanat våra egna arbetsplatser. De medarbetare som fikar Fairtrade kommer att belönas på något sätt, konstaterar Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om