Det är Carl Antonson och Frida Thorsén, två legitimerade läkare med ST i Allmänmedicin på Capio Citykliniken i Malmö, som kommer utföra studien.
- Efter en diskussion med skolans rektor, Jörgen Strömberg, har vi enats om ett samarbete.
Samtliga elever kommer att få erbjudande om att delta i studien, säger Carl Antonson, och fortsätter;
- Jag har faktiskt själv gått på den skolan för en himla massa år sedan.
Skillnader på miljön
Studien kommer samtidigt att pågå i Lund/Malmö-området.
- Det finns skillnader i hur stress påverkar i olika miljöer. Därför gör vi det här både i tätort och i mindre städer, säger Carl Antonson.
Forskning visar på att ungdomar idag mår allt oftare dåligt psykiskt.
- Om det beror på lägre stressnivå idag eller att man pratar om det mer, det spelar ju egentligen ingen roll. Det viktiga är att vi gör något åt problemet.
Studien kommer bedrivas i olika grupper. I höst kommer det starta med en tvärsnittstudie, där ungdomarna får svara på hur de upplever psykiskt välbefinnande.
- Det börjar den 17 oktober. Eleverna kommer få svara på olika frågor i ett formulär. Sedan kommer de delas in i olika grupper efter jul.
En grupp får prova mindfulness, och en annan grupp får prova musikavslappning. Den sista gruppen får ingenting, för att vi ska ha något att jämföra med, säger Carl Antonson.
Deras hypotes är att mindfulness kan förbättra den psykiska hälsan hos friska gymnasister. Genom att minska stressen och förbättra sömnen.
- Vi har goda skäl att tro att mindfulness förbättrar förmågan till inlärning och vill kontrollera om så är fallet. Något som ännu inte är gjort i någon experimentell studie på ungdomar, säger Carl.
Men vad är då mindfullness?
- Det handlar om att fokusera på ett nu, utan att värdera det. Många lever i tanken sen eller då. "Jag skulle nog ha gjort så då", eller "sedan när jag kommer hem ska jag". Bäst är att jobba på just nu, säger Frida.
Utsätts man för tillräckligt mycket stress, bryts man ner.
- Inom idrottsvärlden är man noga med vad man äter och de får ofta massage. Men i arbetsvärlden om du är stressad tar du en kortare lunch, eller sover mindre. Vilket har en motsatt effekt. Vi behöver det lilla extra för att kunna återhämta oss, säger Frida Thorsén.