De skenande elkostnaderna slår hårt mot många livsmedelsproducenter. Energikrävande verksamheter som bagerier har det tufft med kraftigt höjda elpriser, under det senaste året.
– Men vi har tänkt mycket på elförbrukningen, även tidigare. Vi har två dubbelugnar och en stenugn, och stänger ner ugnarna, så fort dessa inte används, säger Emil Egnell, chef för Coop bageri på Viberga i Finspång.
Bageriet öppnade för ett och ett halvt år sedan och har för tillfället sju anställda i form av bagare, konditorer och chaufförer.
Med 22 års erfarenhet i bageribranschen, från företag som bland annat Åbergs bageri, Sörgårdens bageri, Sonstorps bageri, Ekens bageri och ett företag i Göteborg, är Emil Egnell mycket väl medveten om förutsättningarna.
– Jag fick lära mig tidigt att man inte bara kan vara en duktig konditor, utan måste vara ekonom också. Sörgården ägde jag och lärde mig mycket som vd där, säger han.
Flera saker görs för att hålla nere kostnaderna.
– Vi försöker även minska utkörningarna, det är bättre om kunderna hämtar själva. Våra maskiner används bara en kortare period och vi har självavfrostande frysar och kylar. Som tur är har vi fast elavtal i två år till. De mindre bagerierna har det värst, vi känner oss mer trygga som ingår i Stora Coop Viberga, säger Emil Egnell.
Konditorn Nickolina Hammarstedt är en av de anställda.
– Jag försöker se till att stänga av ugnarna, om bagarna glömt det. Ser till att det inte görs onödiga diskningar, utan att maskinerna är fyllda och ser till att alla frysar är stängda. Det bästa med mitt jobb är att få göra en specialtårta och få se hur glad kunden blir, om man lyckats, säger Nickolina Hammarstedt.
Stefan Bonnevier, butikschef, Stora Coop Viberga, påpekar att de ökade elkostnaderna märks.
– Det går inte att göra så mycket när det gäller ström i butik. Ugnar, kylar och frysar drar mycket energi, men de solceller som installerats på vårt tak har hjälpt oss att få lägre kostnader, säger Stefan Bonnevier.
Emil Egnell påpekar att de har fullt upp i produktionen.
– En anställd, som nyligen slutat har inte ersatts, men vi har investerat i en kakmaskin, för 400 000 kronor, som kommer göra mycket för produktionen. Skulle vi tvingas kapa mer i kostnader, kan vi välja att jobba mer natt och minska morgon- och förmiddagspassen. Elen är som dyrast mellan klockan 06 och 09 och vid 16-tiden, konstaterar Emil Egnell.