Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Både positivt och negativt för Högby

Positivt att hemtjänsten fungerar i stort sett bra och att personalen har ett trevligt bemötande. Mer negativt att det finns oklarheter om vad hemtjänstpersonalen får utföra. Det är några av de påpekanden länsstyrelsen gör efter tillsynsbesök på Högby hemtjänstområde.

FINSPÅNG2004-04-07 06:00
Det är länsstyrelsens sociala enhet som under februari och mars har granskat Högby hemtjänstområde. I området finns 88 hemtjänsttagare, varav 86 är ålderspensionärer. Vid tillsynen har 16 slumpvis utvalda hemtjänsttagare intervjuats och samtal har skett med den vikarierande enhetschefen och med personal. Den aktuella dokumentation som funnits har också granskats.
Länsstyrelsens rapport efter tillsynen innehåller både positiva och mer negativa påpekanden. Länsstyrelsen tycker att det är positivt att hemtjänsttagarna uppgett att de upplever att personalen bemöter dem på ett trevligt sätt. De känner också tillit till personalen och kan lita på att de kommer. Mer negativt är att det inte finns några individuella planer. "Möjligheterna för hemtjänsttagarna att påverka insatsernas utformning är små", skriver länsstyrelsen.

Finns oklarheter
Det konstateras också att det både bland personal och hemtjänsttagare finns oklarheter om vad som får och inte får utföras inom hemtjänstens ram. Personal har till exempel berättat att det förs diskussioner om vad som gäller vid inköp. Någon menar att man enbart får göra inköp om hemtjänsttagarna följer med till affären medan någon annan hört att man får handla tre saker utan att pensionären är med. Personalen är också osäker på om de får följa med till läkare eller inte. I rapporten har också länsstyrelsen påpekat att dokumentationsskyldigheten inte kan bortprioriteras. Detta med anledning av att ansvaret för dokumentationen i sin helhet har lagts på hemtjänstpersonalen som uppgett att den har svårt att hinna med den arbetsuppgiften.

Inte påverka
Länsstyrelsen påpekar även att ansvarsområdet för enhetschefen är stort, med flera olika verksamheter och ett stort antal personer att arbetsleda. "Detta ger inte förutsättningar för ett nära arbetsledarskap och möjlighet att leda utvecklingen av verksamheten", skrivs i rapporten.
Av de hemtjänsttagare som intervjuats har elva larm och de har fått svara på frågor om det. Samtliga tyckte att det fungerade bra och att de kände sig trygga med det. Flera påpekade dock att de tyckte att det var dyrt. 15 av de tillfrågade hade städning, som numera utförs av kommunens internservice. Endast sex var nöjda med städningen.

Behöver tydliggöras
De övriga hade flera olika synpunkter, till exempel att de inte längre kan påverka städinsatserna eller tiden för nästa städtillfälle. Några ansåg att det var bättre då hemtjänstpersonalen städade för att man kunde resonera med dem om vad som behövde göras.
Vad gäller personalen så tycker majoriteten av den att det är bra att städningen har överförts till internservicen.
I rapporten framgår det vidare att endast en av de intervjuade känner till enhetschefen. Sex av de intervjuade tror att de har en viss kontaktperson och övriga vet inte om de har någon. "Kontaktmannaskapets innebörd och betydelse för den enskilde behöver tydliggöras", skriver länsstyrelsen i rapporten.
Länsstyrelsen gör granskningen av äldreomsorgen i Östergötland utifrån ett brukarperspektiv. Den inleddes förra året och i år och nästa år kommer ett flertal hemtjänstdistrikt i länets kommuner att granskas. För några veckor sedan berättade Folkbladet om granskningen av Hårstorpsgårdens hemtjänstområde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om