Fackförbundet Kommunal sänkte medlemsavgiften efter kongressen ifjol. De med lägst inkomst betalar 138 kronor och som mest 495 kronor exklusive a-kassa. Sänkningen trädde i kraft den 1 september 2022.
– Vi har stor förståelse för att många lågavlönade har det kärvt ekonomiskt med höga matpriser i tider med hög inflation och lågkonjunktur. Det pratas om ytterligare en sänkning men mer än så vet vi inte, berättar Carola Persson, facklig företrädare, Kommunal.
Mer högavlönade Kommunal-medlemmar – gruppen som tjänar över 34 767 kronor i månaden – betalar 495 kronor. Nu diskuteras ytterligare en justering av medlemsavgiften. Dels för att öka antalet medlemmar, dels för att behålla de gamla. Under 2021 förlorade förbundet cirka 5 000 medlemmar. Kommunals mål är nu att öka från dagens 515 000 till 600 000 medlemmar till år 2030.
Vad är argumenten för ett medlemskap?
–Att kunna behålla och förbättra kollektivavtalen, till exempel få ha kvar föräldrapennings-tillägget, antalet semesterdagar och extra sjuklönen. Folk tar mycket för givet, men ingenting i kollektivavtalet är självklart längre. Vi kämpar också för att få upp lönerna för alla yrkesgrupper inom Kommunals avtalsområde, utvecklar Carola Persson.
Jessica Karlsson, försteombudsman på Handels, förklarar att förbundet skrev in 700 nya medlemmar runt om i Sverige under februari.
– Vi har numera ett solidariskt medlemssystem där de som tjänar minst betalar 130 kronor i månaden. Kostnaden för medlemsavgiften är viktig. Särskilt när många av våra medlemmar inte alltid får jobba så mycket som de vill och har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Om det var det solidariska medlemssystemet som gjorde att 1 105 nya medlemmar värvades från länet 2022 låter hon vara osagt.
– Det var extra roligt för oss som arbetar lokalt att många nya medlemmar kom från arbetsplatser med starka fackliga företrädare.
Är ni beredda att reducera medlemsavgiften framöver?
– Det kan jag inte svara på. Det är upp till våra medlemmar, men justeringarna vi gjorde i de olika avgiftsklasserna förra året blir kvar. Det är inga stora pengar, det handlar om några kronor upp eller ner. Men har man inte 200 kronor över i månaden blir varje utgift kännbar. Samtidigt får man mycket för fackavgiften, säger Jessica Karlsson.