Avfallspannan i drift
Nu är driften av av den nya avfallspannan som ska förbränna sopor och förse kommunen med fjärrvärme igång. Vid full drift kommer mellan 80 och 100 ton sopor eldas per dygn i pannan.
Värmeverkschefen Bo Karlsson och Torbjörn Sköld, ordförande i Finspångs tekniska verk, visade i går upp värmeverket och den nya avfallspannan. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det var mycket nödvändigt att vi investerade och byggde ut det här, säger Roland Mayer, vd för Finspångs tekniska verk.
Detta med anledning av den kontinuerliga utbyggnaden av fjärrvärmen. Under årens lopp har till exempel skolor, servicehus, industrier och flerbostadshus anslutits. Från hösten 2000 har även villor anslutits och vid årets slut räknar man med att ha anslutit över 400 fastigheter. Nyligen tecknades också ett avtal med Sapa och i och med det kommer värmeförsäljningen att öka med mellan 10 000 och 15000 MWh nästa år.
Totalt 25 000 ton
Förutom Finspång kommer Vingåker att leverera sopor till värmeverket. Nyligen har också ett avtal på tre och ett halvt år tecknats med Sydkraft.
- Under den tiden har vi god tid på oss att teckna nya avtal, säger Torbjörn Sköld, styrelseordförande i Finspångs tekniska verk.
I avtalet ingår en leverans på 8000 ton det första året och sedan 1200 ton per år. Bränslet i pannan består inte bara av hushållsavfall utan också av avfall från industrin och annat material som exempelvis rivningsmaterial. Hushållsavfallet från Finspångs kommun är cirka 8000 ton per år och Vingåkers hushållsavfall cirka 2000 ton per år.
Totalt kan man i Finspång ta hand om 25 000 ton per år.
- Vi vill köra pannan så mycket som möjligt och målet är elva månader per år. I år stannar vi bara i juli, säger Roland Mayer.
Dygnet runt
Både den nya och den gamla pannan kontrolleras via datorer från ett kontrollrum med dygnet runt-bemanning.
- Vi var fem som skötte den gamla pannan, nu är det fem som har skiftgång och två som går dagtid och i augusti anställs en till på skiftgång, berättar värmeverkschefen Bo Karlsson.
Investeringskostnaden för för bygget av avfallspannan är cirka 100 miljoner kronor. Vid full drift kommer mellan 80 och 100 ton sopor per dygn att eldas i pannan. Detta med ett värmevärde av 2,5- 2,8 MWh per ton. Det går att jämföra med träflis, men det blir mer aska och slagg av sopor. Det handlar om cirka 25 procent av sopmassan som blir aska. Det handlar dels om den relativt ofarliga bottenaskan som man själv tar hand om, den körs till Sjömansäng.
Körs till Skara
- Vi är väldigt intresserade av askan. Det kommer att gå åt hur mycket som helst för vi måste ju sluttäcka så småningom, säger Ulf Axelsson på Sjömansäng.
Flygaskan är däremot så kallat farligt avfall. Den vill man i en framtid försöka ta hand om själv också, men i dag körs den till Skara. Tidigare var det meningen att den skulle slutförvaras i bergrum i Norrköping. Ett avtal hade tecknats, men efter explosionerna på Händelö blev det inte så.
Huvudbränslet för fjärrvärmeproduktionen är nu avfall, men vid behov eldas det även med flis och i sista hands spetsas det med olja.