Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Auroratemplet ett smycke

Gamla Finspångsmiljöer i ny tappning! Det kommer Folkbladet nu att presentera i tidningen varje vecka en tid framåt.

Nygammal serie. Hembygdsforskarna Birger Persson, till vänster, och Kent-Inge Fredriksson, kommer  ett antal veckor framöver, att presentera gamla Finspångsmiljöer med nytagna fotografier.

Nygammal serie. Hembygdsforskarna Birger Persson, till vänster, och Kent-Inge Fredriksson, kommer ett antal veckor framöver, att presentera gamla Finspångsmiljöer med nytagna fotografier.

Foto: Sören Boström

Finspång2015-12-25 07:00

FINSPÅNG

Vad betyder då ”Finspångsmiljöer i ny tappning”?

– Vi har gjort så, att vi letat upp gamla Finspångsmiljöer, oftast ända från 1700-talet, berättar hembygdsforskaren Birger Persson. Sedan har min forskarkollega Kent-Inge Fredriksson fotograferat motiven som de ser ut idag medan jag letat fram gamla fakta och skrivit ner historiska texter till de här nytagna bilderna.

Så alla bilderna i den här serien är nytagna?

– Ja, och det känns ganska fantastiskt, att vi har så många gamla miljöer kvar än idag och, som jag sa, ofta ända från 1700-talet. Det är nog många av de här miljöerna, som många yngre Finspångsbor inte tänker på och inte känner till så mycket fakta om.

- Så jag hoppas att Kent-Inge och jag med den här artikelserien, kan sprida lite historiskt ljus, genom att lyfta fram åtminstone en del av alla de minnen som finns i Finspång från förr i tiden.

Målsättningen är alltså att presentera en bild och berättelse varje vecka framöver från den här historiska serien.

Här är Birgers berättelse om bilden på Auroras tempel:

”Det vackraste smycket i Engelska parken är Auroras tempel. I nästan två hundra år har det tjusat besökare från sin lilla kulle.

Templet uppfördes år 1791 efter ritningar av Johan Tobias Sergel. Senare forskningar talar om Fredrik Samuel Silfverstolpe som upphovsman.

Det är en rotunda med tolv joniska pelare, som bär upp ett högvälvt tak. Målningarna i detta tak uppfördes av Pehr Hörberg i alfreskoteknik, men dessa är sedan länge övermålade och ersatta av en annan målning, som dock föreställer Aurora, morgonrodnandens gudinna.

Mitt i rundeln står ett altare och på detta en minnesurna. I altarets fyra sidor är medaljonger infällda. Mot slottssidan Aurora Fredrica Taube, och på södra respektive norra sidan hennes döttrar Charlotte Aurore och Emelie Aurore.

Den fjärde medaljongen har ingen bild. Den var helgad åt två små döttrar som dog i späd ålder, Sophie Aurore och Julie Aurore. Från början stod det i medaljongen: Lysa i bättre världar”.

Nygamla bilder

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om