Auktion ska rädda populära gården

Igelfors IF:s dåliga ekonomi kan tvinga föreningen att sälja den populära gamla Bruksgården. Men en ny idé ger hopp om mer klirr i kassan – nästa helg är det dags för auktion.

Bruksgården i Igelfors, som ägs av Igelfors IF, är i behov av renovering. För att få in pengar anordnas en auktion nästa lördag.

Bruksgården i Igelfors, som ägs av Igelfors IF, är i behov av renovering. För att få in pengar anordnas en auktion nästa lördag.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2018-09-06 19:30

– Det känns jättekul. Vi har fått in rätt mycket grejer och det mesta är förvånansvärt bra, säger Ingela Billström, vice ordförande i Igelfors IF.

Hon berättar om det som hittills lastats av i förrådet. Det är bland annat bord, stolar, soffor, gungstolar, symaskiner och gamla skolplanscher.

– Och så cyklar. En som är splitter ny. Det som vi får in och som vi inte kan auktionera ut, säljer vi på vårt loppisbord, tillägger hon.

Syftet med auktionen, som kom som en idé från Ingela Billström, är helt enkelt att få in mer pengar i föreningskassan, som är i stort behov av att fyllas på.

– Den främsta orsaken till att intäkterna minskat under senare tid, är att Östergötlands fotbollsförbund, ÖFF, inte längre har sina läger i Bruksgården, som vi äger. Samtidigt har vi höga kostnader för el och försäkring. Huset är dessutom i behov av renoveras. Taket är dåligt, fortsätter hon.

Igelfors IF fick den gamla Bruksgården i gåva av bruket för ett antal år sedan. Föreningen har under åren hyrt ut huset, främst till ÖFF, som haft återkommande lägerverksamhet där. Här finns 20 rum med 40 bäddar. Men lokalerna har också fungerat som en allmän samlingsplats på orten, där det anordnats fester, modevisningar och bingo, bland annat.

– Det känns fruktansvärt tråkigt om vi skulle tvingas sälja huset. Då blir det sannolikt bostäder. Och även om det behövs, känner vi att det är viktigt att ha kvar en sådan här samlingspunkt här, fortsätter Ingela Billström.

Även om prio ett nu är att få in pengar till underhåll av huset, finns visioner om vad det skulle kunna användas till i framtiden.

– Jag skulle gärna vilja se ett, typ Idrottens hus, där samtliga föreningar i kommunen samverkar och har sina aktiviteter, lägerverksamheter och olika typer av samlingar. Jag har framfört mitt förslag till kommunen, så får vi se vad det blir av det. Men jag vet att det är svårt för det finns ju en slags klubbheder. Man håller liksom på sitt, säger hon.

Men närmast nu är det alltså fullt fokus på auktionen, som är förlagd till Portverkstaden nästa lördag.

– Vi kan ta emot saker fram till slutet av nästa vecka om det finns fler som vill skänka, tillägger Ingela Billström, med förhoppningen om att auktionen ska bli en årlig tradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om