Att vara sy...sslolösa är inte deras modell
Tyg med leopardmönster. Tyg i starkt rosa eller skimrande vitt. Det skapas för fullt i Storängsskolans sysal.I januari ska det bli en modevisning av resultatet vid symaskinerna.
De syr kläder och arrangerar en egen modevisning. Längst fram i gul top sitter Linda Greek, bakom henne Maria Widgren. Emma Jönsson sitter på bänken och klipper i ett tyg och bredvid henne syns Helena Larsson. Gruppen fixare Jenny Rydh står närmast Malin Nilsson som sitter vid en symaskin. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Jenny Rydh, Linda Greek, Emma Jönsson, Helena Larsson, Maria Widgren och Malin Nilsson från Bergska skolan arrangerar en modevisning med egenhändigt designade eller omsydda kläder.
- Intresse för mode och kläder, säger de alla som svar på frågan varför de valde just detta projektarbete.
- Och så ville vi göra något praktiskt, lägger Linda till.
Modevisning
Alla elever som går i årskurs tre på Bergska ska göra ett projektarbete. Arbetet löper under hela läsåret, brukar utföras i större eller mindre grupper, ibland bara två personer. Varje projekt har lärare som handledare, men de är inte med varje gång eftersom tanken är att eleverna ska lära sig att lägga upp ett arbete självständigt.
- Alla måste redovisa sina projekt och också skriva en rapport, berättar tjejerna.
I deras fall är det just modevisningen som är redovisningen. Den kommer att vara öppen för allmänheten och genomföras i Bergska skolans aula i slutet av januari.
- Det är ett jättestort arbete, men roligt.
Allmän fixare
Egentligen är det "bara" fem av de sex i gruppen som syr. Den sjätte, Jenny Rydh, har rollen som allmän fixare och planerare. För det är mycket som ska klaffa på visningen. Att fixa fram folk som sköter ljus och ljud, musik, att ordna modeller, se över marknadsföringen och jaga sponsorer - allt detta och mycket därtill är Jennys jobb.
Gruppen har ingen gemensam kollektion. Alla fem sömmerskor syr vad de vill och tanken är att de ska kunna använda kläderna efter visningen.
Linnen, kjolar, väst och hot pants är några av plaggen som de valt att sy.
- Vi syr ganska enkla modeller för att hinna sy så många plagg som möjligt, förklarar Helena.
Sy på lovet
Alla plagg är inte heller helt nya. Att ta gamla kläder och piffa upp dem med applikationer eller andra ändringar är helt godkänt. En back up-plan finns också: att kompletteringslåna kläder i en butik om det behövs.
Fem hela projektdagar är schemalagda under läsåret. Men det räcker inte. I alla fall den här projektgruppen får även ta annan tid i bruk.
- Det blir att sy en hel del på jullovet, för att hinna. Men vi ångrar inte att vi valt detta, det är jättekul!