Att vara handledare är att ge och ta
FINSPÅNG- Jag kan lära mig något av dem och de kan lära sig något av mig, så jag tycker bara att det är positivt.Så säger Ann-Christine Gustafsson på Sapa Heat Transfer om att ha prao-elever. Hon är en av de prao-handledare som valt att delta i skolornas handledarutbildning.
Ann-Christine Gustafsson jobbar på underhållsavdelningen på Sapa Heat Transfer och är ibland handledare för prao-elever. Det är anledningen till att hon i september kommer att delta i skolorna praktikhandledarutbildning. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
<b>Lära sig skyldigheter</b>
-Jag ser kursen som en jättebra grund. Jag vill lära mig vilka skyldigheter jag har mot den som kommer hit och vilka skyldigheter han har mot mig, säger Ann-Christine Gustafsson.
Det var personalavdelningen på Sapa som kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av att gå kursen. Sapa-företagen är också de som kommer att ha flest deltagare på kursen.
För Ann-Christine var det självklart att tacka ja. Hon tycker nämligen enbart att det är positivt att vara handledare åt prao-elever.
- Jag kan lära mig något av dem och de kan lära sig något av mig. För mig är det ingen belastning att ha prao-elever, säger Ann-Christine Gustafsson.
Hennes uppgift som handledare är att visa arbetsplatsen och lära ut hur hon jobbar. Hon brukar också alltid fråga vad praoeleverna själva vill se och göra.
<b>Locka till yrket</b>
- Jag försöker också att locka dem till yrket och berätta att det är bra. Det finns en del förutfattade meningar om att jobba inom industrin och också om att vara tjej på en så mansdominerad arbetsplats, säger Ann-Christine Gustafsson.
Handledarkursen hålls under två dagar i september, dels på Storängsskolan, dels på Sandviks gård. Några av de ämnen som kommer att tas upp är handledarrollen, försäkringsfrågor och arbetslivskunskap.