Det är inte bara vården som tagit på sig extra skyddsutrustning under pandemin. Vi har kollat läget för andra yrkesgrupper som arbetar nära sina kunder och inte kan hålla avstånd.
För Erik Bergman-Edström på tatueringsstudion Three Monkey Tattoo i Finspångs centrum har strikta hygienrutiner och hälsodeklarationer alltid varit en viktig del i verksamheten.
– Det kan låta tufft och elakt, men en seriös tatuerare utgår från att alla är dödssjuka. Annars funkar det inte. Det är enda sättet att skydda sig, säger Bergman-Edström som varit i branschen i 20 år och är med i branschorganisationens styrelse.
På studion används mera handsprit och munskydd även till kunder som vill ha. Den stora skillnaden är att det bara är tidsbokningar, inget drop-in och inga medföljande sällskap i "vardagsrummet".
– Jag vill inte bidra till smittspridning. Vi är väldigt noga med det. Jag är chockad över hur dålig koll folk har haft om enkla saker som att hosta i armvecket och hur man ska sprita händerna.
Känns det extra farligt att jobba nu under pandemin?
– Mycket bättre. Faktiskt, jag känner mig tryggare. Det har aldrig varit säkrare. Nu pratar man öppet om smittspridning och människor är generellt mer medvetna. Förr var det nästan pinsamt. Många personer kunde komma hit samtidigt för att en kund skulle pierca sig.
När Marcus Lind ska utöka med ett nytt motiv på underarmen är förberedelserna minutiösa.
– Det här är inget konstigt. Så arbetar vi alltid, säger Bergman-Edström när arbetsbord och maskin förbereds.
I fastigheten intill är Anna Esping Helm frisör och en av salongägarna för På Håret. Trots en del avbokningar, från kunder i riskgrupper, är hon relativt nöjd.
Under hösten började hon och kollegorna att arbeta bakom visir.
– Jag tänker inte på det och jag känner mig inte instängd, men det låter lite konstigt att prata, tycker Esping Helm om att vänja sig med visiret.
Handskar användes sedan tidigare och om kunden vill bär hon munskydd. Ibland har även kunden munskydd.
– Vi förutsätter att våra kunder är friska och vi är hemma vid symptom. Vi tvättar händerna hela tiden, mellan varje kund ytdesinficeras arbetsbord och alla redskap rengörs noga. Kunderna har väldigt stor förståelse om deras tid bokas av vid eventuell sjukdom, säger Anna Esping Helm när det blir dags att ta hand om nästa kund.
I salongen försöker man sprida ut kunderna under dagen och ändrar lite i arbetsschemat. Kö vid kassan undviks på olika sätt.
Nagelteknologen Signe Connman jobbar bakom ett plexiglas sedan i mars. Handskar och förkläde hör till skyddsutrustning.
– Mina kunder tvättar alltid händerna och använder nagelborste. Det funkar bra, man får snacka lite högre för att höra när elfil och utsug är igång, säger Signe Connman.
Ketkamon Phakmai Liljeros driver ensam Jinda Thaimassage på Kalkugnsvägen. Hon har märkt en kraftig nedgång i antalet kundbesök under pandemin.
– Jag hade kanske fyra eller fem kunder per dag, nu är det en. Det är tuffa tider, berättar hon.
Under sina behandlingar använder hon munskydd och handskar, om kunden så önskar.
– Det känns inte farligt. Jag känner mina kunder. De kommer inte hit om de är förkylda, säger Ketkamon Phakmai Liljeros.
Ann-Marie Vind är en av stamkunderna. Hon och familjen tar behandlingar lite oftare för att stötta verksamheten under pandemin.
– Jag jobbar i skolan och träffar ungdomar hela dagarna. Det här känns inte farligare, tycker Ann-Marie Vind.