Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Återträff för de första studenterna

I helgen återförenades de första studenterna som fick sin gymnasieutbildning i Finspång. Den 12 maj för 45 år sedan tog de sin examen.

I helgen återförenades Finspångs första studenter och deras lärare. 										Foto: Johan Gustafsson

I helgen återförenades Finspångs första studenter och deras lärare. Foto: Johan Gustafsson

Foto:

FINSPÅNG2007-08-27 06:00
På lördagen träffades 18 av de 37 studenter som tog sin examen 1962. Fem av deras gamla lärare var också med på återträffen i Finspång.
Det var hösten 1959 som den första gymnasieutbildningen i Finspång startades. Gymnasieskolan hette Högalidsskolan och låg där Mo Gård nu ligger. Innan dess hade Finspångsungdomarna varit tvungna att åka till Norrköping för att gå på gymnasiet.
Örjan Lindvall var en av dem som tog studenten i Finspång för 45 år sedan. Han tycker att stämningen på det nya gymnasiet var mycket god och säger att eleverna hade stort stöd från entusiastiska lärare.
- Vi kände att lärarna stöttade oss och sköt oss framför sig, säger han.

Pionjäranda
Elsa Christensen var en av lärarna på det nya gymnasiet i Finspång. Dessförinnan hade hon arbetat som lärare i Katrineholm.
Hon berättar att starten av den första gymnasieskolan i Finspång gjorde att det rådde något av en pionjäranda bland lärarna.
- Det var något nytt och då ville vi göra något bra, säger hon.
Starten av gymnasieutbildningen i Finspång innebar att fler Finspångsungdomar fick chansen att ta studenten.
1959 började 30 elever på reallinjen, som idag närmast motsvarar naturvetarprogrammet, och 30 elever på latinlinjen, som liknar samhällsvetarprogrammets humanistiska gren. 1962 lyckades 37 av dem ta sin studentexamen. Innan dess hade bara tio till femton Finspångsungdomar ur varje årskull gått vidare till gymnasiet.
- Där ser man hur mycket det här har betytt, säger Örjan Lindvall. Det sociala perspektivet är ju intressant. Dessförinnan var det ett enormt ekonomiskt åtagande för en arbetarfamilj att låta ett barn ta studenten. Nästan 20 av de 37 eleverna som tog sin gymnasieutbildning fortsatte sedan att utbilda sig till lärare. Örjan Lindvall var en av dem.
Idag är han rektor på en

gymnasieskola i Köping. Men han tycker att synen på skolan tyvärr har förändrats till det sämre under de år som gått sedan han tog sin studentexamen 1962.
- Skolan har tappat mark i samhället, säger han. Det är en enorm

skillnad från hur det var på 1960-talet.
Han får medhåll av sin gamla lärare Elsa Christensen.
- Idag betraktar man skolan som att den inte är så viktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om