Åt vilken håll går vuxenpsykiatrin?
Tiden går och läker knappast några sår. I alla fall inte den sårbarhet som personalen på Vuxenpsykiatriska mottagningen känner. En sårbarhet som kommer sig av ovisshet.
Någon större tilltro till att man i slutändan kommer att ta hänsyn till förflyttningsönskemålen känner hon dock inte.
I maj ska personalen enligt Ingela Jansson omplaceringarna vara klara och personalen ska då veta vart man blivit omplacerad.
- Men man vet ju hur det brukar vara med såna här saker - de brukar alltid dra ut på tiden, säger Ingela Jansson.
Inte färdigförhandlat
Två fackliga förhandlingar har pågått parallellt, dels angående uppsägningar, dels den som ännu pågår om omplaceringar. Innan den är klar kan man inte veta hur verksamheten kommer att bedrivas i ett senare skede.
- Ingen vet hur det kommer att bli, det vi vet är att vuxenpsykiatriska mottagningen inte kommer att finnas kvar i samma fastighet i Finspång, berättar Stellan Svensson chef för psykiatricentrum i Norrköping.
Det som nu diskuteras är hur en viss verksamhet från vuxenpsykiatrin ska interneras i närsjukvården. Den personal som kommer att få vara kvar från den vuxenpsykiatriska mottagningen ska då vara med och utforma verksamheten.
Grundprincipen kvar
- Grundprincipen kommer att vara kvar, det vill säga att de patienter som inte kommer att klara av att åka till Norrköping för att få vård kommer av nöd få den vården i Finspång. Det ska inte bli någon försämring för Finspångsborna, säger Stellan Svensson.
Något datum för när omorganisationen ska vara klar finns inte - inte heller finns det någon konsekvensbeskrivning för vad omorganisationen kommer att innebära.
- Det här kommer att pågå tills man eventuellt fattar ett nytt beslut.
Men är det inte konstigt att man fattar ett beslut som man inte har en aning om vilka konsekvenser det får och på vilket sätt verksamheten ska bedrivas. Det verkar som att politikerna bara lagt ett sparförslag och sedan är det upp till de vårdanställda att få vården att fungera. Som att lägga ett pussel utan bild på kartongens framsida. Man vet inte ens hur många bitar man ska få ihop.
- Jag kan också vara kritisk mot att det fattats beslut som inte är mer genomtänkta, säger Stellan Svensson.
På vuxenpsykiatriska mottagningen i Finspång märks den långa oron både bland patienter och personal.
- Visst skrattar vi och pratar, men det är inte lika roligt, säger Ingela Jansson.
Fakta/ den goda
psykiatrin1999 genomfördes psykiatrireformen kallad "Den goda psykiatrin". Meningen var att patienter skulle få en så nära vård som möjligt.
2004 ska psykiatricentrum i Norrköping, dit vuxenpsykiatriska mottagningen i Finspång hör, spara nio miljoner kronor.
Därför plockas nu bland annat "Den goda psykiatrin" hem från Finspång, Söderköping, Skärblacka, Norsholm och Valdemarsvik.
Tre nya öppenvårdsenheter bildas bland annat den Norra, dit Finspång kommer att knytas till nuvarande Blommelund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!