"Astma är ingen sjukdom"

Efter många års kamp har Lotorpsmetoden blivit vetenskapligt bevisad. ”Jag tror inte astma är en sjukdom utan ett tillstånd som gör att man blir sjuk”, säger Janne Karlsson.

Bevis. Janne Karlsson har efter många års kamp fått Lotorpsmetoden vetenskapligt bevisad.

Bevis. Janne Karlsson har efter många års kamp fått Lotorpsmetoden vetenskapligt bevisad.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2015-11-04 07:00

Det har varit en resa som pågått i massor av år. Janne Karlsson började experimentera med sin andningsterapi redan år 2000 och fem år senare fick den namnet Lotorpsmetoden.

Under ledning av Olle Löwhagen, professor vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, har en studie tagits fram som får andningsmetoden vetenskapligt bevisad.

– Jag har kämpat för det här i många år. Jag har svårt att ge mig när jag vet att det fungerar. Man kan helt enkelt andas sig frisk, betonar Janne Karlsson, som driver Lotorp Clinic i Finspångs centrum.

Nu har studien ”Physiotherapy in asthma using the new Lotorp method” publicerats i tidskriften ”Complementary therapies in clinical practice".

– Det finns ett jättelikt träsk av behandlingsmetoder, men genom att äntligen få ett vetenskapligt bevis blir det mer tyngd i det hela. Min förhoppning är att fler människor ska få hjälp av det här inom sjukvården. Enbart astmamediciner kostar sju miljarder kronor varje år i Sverige, säger Janne Karlsson.

Olle Löwhagen anser att det behövs fler som ägnar sig åt vetenskapliga studier i landet.

– Allting tar en väldigt lång tid. Lotorpsmetoden har väckt stort intresse bland sjukgymnaster, men det räcker inte. Det borde vara bland läkare som nyfikenheten tänds, men intresset att ta sig an nya metoder är för dåligt, säger Olle Löwhagen.

Han beklagar att metoden inte blivit ännu mer känd.

– Det är svårt att ta sig in i sjukvårdsvärlden när man kommer utifrån. Fördelen med Lotorpsmetoden är att hjälpen kommer ganska snabbt eftersom det handlar om någon slags låsning i andningsapparaten som kan masseras bort, säger Olle Löwhagen.

Den ökade vitalkapaciteten som den förbättrade andningstekniken leder till har hjälpt ett stort antal människor genom åren.

– Elitidrottare på landslagsnivå i sporter som längdskidåkning, friidrott, kanot, cykling, löpning och tennis har fått hjälp. Detsamma gäller många personer med till exempel kronisk hosta, fibromyalgi och allergier, påpekar Janne Karlsson.

Han har utbildat hela 600 terapeuter runt om i Sverige, plus ett antal i Norge, genom åren och tack vare studiens erkännande har det kommit förfrågningar från Spanien och Belgien.

– De är nyfikna på behandlingen. Jag vill gärna dela med mig av mina kunskaper. Om 1,8 miljoner personer har problem i Sverige går det inte att hjälpa alla ensam. Och jag är säker på att andningsproblemen finns i alla länder, säger Janne Karlsson.

Han berättar om en jämförelse mellan barn i Baltikum och Sverige.

– De baltiska barnen var friskare än de svenska. Jag tror det beror på stressen. Sverige är ett välutvecklat land, men våra lekparker står tomma. Jag tror att det har ett samband.

Anser du att astman är en onödig sjukdom?

– Det har inte funnits några alternativ. Det har inte legat något fokus på andningsteknik och bröstkorgens rörlighet. Det har enbart tagits prover och skrivits ut mediciner. Men nu är Lotorpsmetoden tillgänglig för alla inom sjukvården: studenter, forskare, läkare, säger Janne Karlsson.

En vetenskapligt säkerställd förändring som kan bli en rejäl dörröppnare.

– Det har varit en lång kamp. Det kan vara svårt att upptäcka det enkla och lätta. Nu har ett stort steg tagits och förhoppningsvis kan många fler anamma metoden och få ett bättre och friskare liv, konstaterar Janne Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om