Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arvid och Elias fick praktik – på andra sidan Atlanten

Arvid Carlsson och Elias Paulsson fick praktik 5 800 kilometer hemifrån. CNG-elevernas examensarbete ska göras på Siemens Energy i Kanada.

CNG-eleverna Elias Paulsson och Arvid Carlsson diskuterar den kommande praktiken 5 800 kilometer från Finspång, i Montreal i Kanada.

CNG-eleverna Elias Paulsson och Arvid Carlsson diskuterar den kommande praktiken 5 800 kilometer från Finspång, i Montreal i Kanada.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2022-03-29 16:30

Curt Nicolingymnasiet i Finspång arbetar med att internationalisera utbildningarna och utöka utbytet med fler länder i världen.

– Vi har byggt upp TE4-programmet under lång tid, för att ha bra utbildningar som är anpassade efter kraven som efterfrågas, säger Zlatko Karov, lärare och ansvarig för TE4-programmet.

Arvid Carlsson och Elias Paulsson studerar sista året vid teknikprogrammet TE4 och har fått praktikplats 5 800 kilometer från Finspång, på Siemens Energy i Montreal i Kanada.

undefined
Läraren Zlatko Karov och eleverna Arvid Carlsson och Elias Paulsson studerar kartan över Montreal.

– Det ska bli häftigt och jättekul, säger Arvid Carlsson.

– Det är svårt att få praktik längre bort. Det längsta jag har varit tidigare är i Turkiet, säger Elias Paulsson.

– Vi har aldrig haft några elever som haft praktik och gjort examensarbete så långt bort i världen, säger Zlatko Karov.

Nu går färden över Atlanten för några veckors vistelse i Nordamerika.

– Vi ska jobba på Siemens Energys anläggning i Montreal och syssla med additiv tillverkning, 3D-printing. Jag hoppas på att utvecklas mycket inom CAD-området och skapa kontaktnät inom företaget. Jag ser fram emot resan dit och att få jobba i en annan världsdel, säger Arvid Carlsson.

undefined
Elias och Arvid ska göra sin längsta resa någonsin, när de ska vistas i Kanada under några veckor.

Additiv tillverkning är en tillverkningsteknik som omvandlar en 3D-modell till ett fysiskt objekt genom att bygga upp objektet skikt för skikt. Objektet byggs upp successivt genom att material läggs till i tunna lager.

– Det ska bli kul att träffa alla som vi haft kontakt med via mail och Teams. Vi kommer att ha en anställd från Siemens Energy i Finspång med oss på resan och under de första dagarna i Kanada, berättar Elias Paulsson.

De har även tänkt utforska delar av landet i samband med påsklovet.

– Det skulle vara roligt att besöka Toronto, Niagarafallen och se någon ishockeymatch, säger Arvid och Elias.

De har inte bestämt vad de vill göra efter gymnasiestudierna.

– Jag vill ut i arbetslivet, men vet inte vad jag vill jobba med. Skulle kunna tänka mig att jobba på Siemens Energy, säger Arvid.

Deras examensjobb kommer att presenteras både för lärare och för företaget.

– Vi ser Arvid och Elias som skolans ambassadörer. De representerar sig själva, skolan och Sverige. CNG ser hela världen som olika platser där det finns möjligheter att få fler kontakter och kunna utöka samarbeten. Den här utbildningen gör eleverna attraktiva på arbetsmarknaden, understryker Zlatko Karov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!