Årets sista vattenprovtagning

FINSPÅNG
Igår genomfördes årets sista vattenprovning av kommunens sjöar. Provtagning togs på elva olika ställen för att ta reda på om vattnet vid badplatserna är tjänligt.

Dick Jahrl, kommunansvarig för badplatserna i Finspång genomförde igår årets sista vattenprovning tillsammans med assistenten Viveka Andersson.
FOTO: MARTIN ROTH

Dick Jahrl, kommunansvarig för badplatserna i Finspång genomförde igår årets sista vattenprovning tillsammans med assistenten Viveka Andersson. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2003-07-30 00:00
Igår kontrollerades vattnet för tredje och sista gången i år på elva olika platser i kommunens sjöar. Dick Jahrl, som är kommunansvarig för badplatserna, genomförde vattenproven tllsammans med sin assistent Viveka Andersson. De sjöar som kommunen har ansvaret för är Skiren, Gäddviken i Igelfors, Tisnaren på tre olika ställen (Byle, Brenäs och Hävla), Hunn i Rejmyre, Annsjön i Ljusfallshammar, Älgsjön, Bönern (Bommarna), Mäseln och Gron. Vid förra provtagningen var vattnet i Hunn otjänligt.
- Är det några bakterier vid en provtagning tas alltid ett prov till och då var det inget fel på vattnet i Hunn, påpekar Dick Jahrl.


<b>Olika orsaker</b>
Att vatten blir otjänligt kan bero på olika orsaker.
- Det kan bero på avloppsutsläpp eller kanadagäss till exempel, menar Dick Jahrl.
Kommunen ansvarar för två av årets provtagningar medan miljö- och hälsoskyddskontoret sköter en vattenprovning.
Det första som kontrolleras vid en vattenprovning är temperaturen. Sedan fylls en halvliters flaska med vatten från sjön.
- Därefter placerar vi flaskan i en kylväska, så att eventuella bakterier ska hållas levande, betonar Dick Jahrl.
Det sista som åtgärdas är att protokollföra vattentemperatur, avståndet från stranden där provtagningen sker samt hur vädret är när provet tas.
Provflaskorna transporteras till Alcontrol Laboratories i Linköping som har resultaten från proven färdiga inom några dagar.

<b>Två badplatser</b>
Kommunen har beslutat att satsa på två badplatser varje år. I år är det Mäseln och i Hävla.
- Vi har grävt ur Mäseln och tagit bort vass samt lagt på sand. I Hävla har två nya bryggor byggts, berättar Dick Jahrl.
Nästa år är det planerat att Gron ska vara en av sjöarna som det ska satsas på.
- Gron var otjänlig för några år sedan, men nu är det mycket folk som badar där, fortsätter Dick Jahrl.
Varje år genomförs också bottendykning vid badplatserna. Den sker alltid veckan efter skolavslutningen eftersom många ungdomar brukar samlas vid dessa ställen.
- Folk ringer ofta och frågar innan badsäsongen om vi gjort bottenrensning, förklarar Dick Jahrl.
Kommunen skulle dessutom vilja göra badplatserna ännu mer barnvänliga.
- Vi skulle vilja satsa mer på lekutrustning, men det fungerar inte för det förstörs bara, konstaterar Dick Jahrl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om