Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetsolyckor har minskat på DDIT

Arbetsolyckorna bland Metallarbetarna på Demag Delaval Industrial Turbomachinery (DDIT) minskar. Förra året inträffade 28 arbetsolyckor. Året innan var antalet 43.

FINSPÅNG2004-02-09 06:00
Olycksstatistiken för Metallarbetarna på Siemens-ägda DDIT visar en rejäl minskning av arbetsolyckorna om man jämför antalet 2003 med antalet året innan. Förra året inträffade 28 arbetsolyckor och 2002 var antalet 43.
- Förhoppningen är att vi kan få ner det ännu mer. Det har hänt en del otäcka saker. Vi har jobbat mycket med att förbättra arbetsmiljön och vi pratar och diskuterar de här frågorna mycket, säger Jan Lundgren, huvudskyddsombud på DDIT.

Huvudskador vanligast
Bland arbetsolyckorna är det huvudskador som toppar listan. Tio sådana skedde under det gångna året och av dem handlade sju om ögonskador och tre om tandskador. På andra plats bland arbetsolyckorna finns fallolyckorna. Åtta sådana händelser skedde under 2003.
- Det som gått ner är skärskadorna, förklarar Jan Lundgren.
Under det gångna året skedde två skärskador, tre fotskador och två förslitningsskador. En ryggskada, en klämskada i finger och en armskada inträffade också.
Jan Lundgren tror att en orsak till minskningen av arbetsolyckorna ligger i ökad medvetenhet och kunskap. Den utbildning som hållits har gett resultat. Arbetet med att hålla utbildningar kommer att fortsätta och likaså möten och diskussioner för skyddsombud där man tar upp arbetsmiljöfrågor och arbetsplatsproblem. Vissa frågor drivs också vidare i miljökommittéerna.

Tillbud ökade
Antalet anmälda tillbud ökade under förra året. De var 18 jämfört med 6 året innan. Det tycker Jan Lundgren är bra, för att kunna förebygga arbetsolyckor är det viktigt att alla tillbud anmäls.
- Vi brukar säga att ett tillbud är när man säger oj och en arbetsolycka när man säger aj. Vi har fått en ökad medvetenhet om det här eftersom vi diskuterar det mycket, men anmälda tillbud borde öka ännu mer. Det händer mer än som rapporteras, säger Jan Lundgren.
Under året har en enklare blankett för tillbud tagits fram för att även alla de tillbud som är av enklare sort ska rapporteras.
- Det här är väldigt viktiga frågor att jobba med för arbetsskador är också kostamma saker. Vi pratar och diskuterar de här frågorna mycket och vi känner att vi har företaget med oss. De tycker också att det är viktigt att ha en bra arbetsmiljö, säger Jan Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om