Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetsmiljöverkets kravlista

Ta fram en rutin för riskbedömning, gör en riskbedömning för belastningsergonomi och upprätta rutiner för hur första hjälpen och krisstöd ska vara organiserat. De kraven ställer Arbetsmiljöverket efter en inspektion på ett gruppboende i kommunen.

FINSPÅNG2005-03-10 06:00
Det var i februari som Arbetsmiljöverket i Linköping gjorde ett antal inspektioner på olika gruppboenden i Finspångs kommun.
Folkbladet har berättat om resultaten från flera av dem och nu har ytterligare ett kommit, Bävervägen 11 A. I inspektionsmeddelandet påpekar Arbetsmiljöverket tre brister och ställer krav på åtgärder. De första kravet är att det ska tas fram en rutin för riskbedömning av arbetet vid förändringar i verksamheten. "När ni tar emot nya boende i era verksamheter innebär detta förändringar för personalen. Det är då viktigt att göra en bedömning av om och i så fall vilka risker arbetstagarna kan komma att utsättas för. Detta kan till exempel gälla risk för hot och våld, smitta, belastningsergonomiska risker eller annat", skriver Arbetsmiljöverket.

Vidtar åtgärder
I arbetet på gruppbostaden ingår det att hjälpa brukarna att handla och ofta är det personalen som då får bära.
Vid inspektionen har det kommit fram att flera anställda har ont i nacke och axlar, vilket de kopplar till detta arbetsmoment. "Ni har inte gått igenom och bedömt vilka risker som finns i dessa situationer och vilka risker de anställda utsätts för av den sammanlagda belastningen", påpekar Arbetsmiljöverket. Verket kräver nu därför att boendet undersöker vilka belastningsergonomiska risker som finns i arbetsmomentet och sedan vidtar åtgärder för att minska antalet tunga lyft.

Upprättar rutiner
Slutligen påpekar Arbetsmiljöverket att boendet saknar en dokumenterad beredskap för vilka åtgärder som bör vidtas för att minska risken för framtida ohälsa och minska skadeverkningarna i samband med en krissituation.
Arbetsmiljöverket kräver därför att gruppboendet upprättar rutiner för hur första hjälpen och krisstöd ska vara organiserat på arbetsplatsen. Rutinerna ska också göras kända för arbetstagarna och finnas tillgängliga på en lämplig plats.
Senast den 15 april vill Arbetsmiljöverket ha svar på hur bristerna har rättats till eller ska rättas till.
Arbetsmiljöverkets inspektion är ett led i ett systematiskt inspektionsarbete som genomförs på gruppbostäder i alla kommuner i Östergötland och Sörmland i år och nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om