Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslösheten minskar - marginellt

Arbetslösheten i Finspång fortsätter att sjunka.
Men bara marginellt jämfört med förra årets decembersiffror.
- Min uppfattning är att fler kommer i jobb nu, säger Tommy Wallman på Arbetsförmedlingen i Finspång.

Finspång2007-01-12 06:00
Arbetslösheten fortsätter att sjunka i landet. Arbetsmarknadsverkets senaste analys säger att fler företag är benägna att anställa. I december var 4,4 procent arbetslösa räknat på hela riket.

442 utan jobb
I Finspång är arbetslösheten relativt låg jämfört med resten av länet. Här går 442 personer arbetslösa vilket motsvarar 3,4 procent av kommunens befolkning. Förra årets siffror i december var 447 personer och 3,5 procent. En marginell minskning alltså. Siffrorna kan jämföras med Norrköpings kommun som har den högsta arbetslösheten i länet. Där gick 5,4 procent arbetslösa i december 2006. Siffran för hela Östergötland var 4,2 procent.
Tommy Wallman på Arbetsförmedlingen i Finspång upplever att det kommit fler i jobb senaste tiden.
- Man märker att det börjar röra på sig. Man börjar nästan få svårt att få sökande till jobben som finns här, menar han. Många meddelar att de fått arbete och det är väldigt glädjande.
Störst förändring märker man bland de som gått en arbetsplatsutbildning. Här kommer fler i arbete än de som har en akademisk utbildning.
- Ungdomar med hög utbildning men ingen yrkesutbildning får det svårt här i Finspång tror jag, säger Wallman.


Måste tänka om
Ett problem som man dock börjat ana på Arbetsförmedlingen i Finspång är att de stora industrierna i kommunen har svårt att rekrytera. Det beror främst på att företagen är ovilliga att söka rätt kompetens utanför kommunen. Man vill istället hämta sin personal från stan.
Problemet ligger enligt Wallman i att man vill ha erfaren personal som kan sättas in direkt i produktion, inte nyutbildad arbetskraft.
- Där måste företagen tänka om. Den kompetensen finns inte här. De måste bredda sitt sökande lite och öppna upp för de nyutbildade. Nu när hjulen börjat rulla måste vi matcha de sökande utanför kommungränsen till de krav som arbetsgivaren har, säger Tommy Wallman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om