Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslösa på Trappan fick besök av Lars Stjernkvist

Arbetsmarknaden och situationen för de arbetslösa. Det ämnet stod i centrum när Lars Stjernkvist (s) i går besökte Trappan, där deltagarna är arbetslösa.

De arbetslösas situation togs naturligtvis upp när Lars Stjernkvist (s) i går träffade arbetslösa som deltar i Trappan.
FOTO: TITTI OLOVSSON (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

De arbetslösas situation togs naturligtvis upp när Lars Stjernkvist (s) i går träffade arbetslösa som deltar i Trappan. FOTO: TITTI OLOVSSON (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

FINSPÅNG2005-03-09 06:00
Det är Liber Hermods som står bakom Trappan som är en tjänst som arbetsförmedlingen köper av dem. I Trappan deltar arbetslösa från hela Finspångs kommun, just nu är de cirka 25 personer.
Här ska deltagarna få stöd, råd och hjälp för att hitta ett jobb och nå det mål de har satt upp för framtiden. Det kan till exempel handla om att i ett första steg hitta en utbildning så att man sedan kan söka sig vidare till det jobb man har tänkt sig.

90 procent når målet
Trappan har funnits sedan 2002 och 90 procent av deltagarna når sina mål. I Trappan tas många ämnen upp till diskussion, naturligtvis bland annat frågor om arbetsmarknaden och de arbetslösas situation. För att deltagarna ska få höra politikers syn på detta bjuds politiker in till dem.
Beställarförbundets ordförande Peter Fransson (s) har varit där och i går fick deltagarna besök av socialdemokraternas tidigare partisekreterare Lars Stjernkvist, numera kommunpolitiker i Norrköping och ledarskribent på Skånska Dagbladet. Tanken är också att deltagarna ska åka till riksdagen och träffa ledamöter i arbetsmarknadsutskottet. Just arbetsmarknaden och de arbetslösas situation stod i centrum i samtalet mellan Lars Stjernkvist och deltagarna i går, men en hel del andra frågor togs också upp.

Jobb finns
- Varför har vi så hög arbetslöshet? var en av frågorna som Lars Stjernkvist ställde till deltagarna.
Alla företag minskar personalstyrkan, företag flyttar utomlands och rationaliseringar var några av synpunkterna som kom fram. Själv såg Lars Stjernkvist tre orsaker; Pengarna finns inte där jobben finns, jobben finns inte där folk finns och de arbetslösa har fel utbildning.
- För ett tag sen jobbade jag i hemtjänsten en dag och då fick jag lära mig vad stress är. Visst finns det arbetsuppgifter och jobb, till exempel inom kommuner, men där finns inte pengarna, konstaterade Lars Stjernkvist.
En av deltagarna ville då veta vem som fördelar pengarna och om de inte kan fördelas på ett annat sätt så att kommunerna får mer pengar.
- Ett sätt att få in pengar är via skatten, att den enskilde betalar mer i skatt, sa Lars Stjernkvist.

Ökad utslagning
Deltagarna menade att skatten redan är hög i Sverige och att det kan kännas hopplöst att se hur mycket av den ersättning man får som arbetslös som går till skatt utan att den egna situation löses.
- Jag tycker inte heller att höjd skatt är lösningen, men till och börja med kanske man i alla fall inte ska sänka skatten, menade Lars Stjernkvist.
Ett annat exempel på ämne som kom på tal var diskussionerna om sänkt ersättning för dem som är arbetslösa. Lars Stjernkvist var överens med deltagarna om att det inte skulle vara bra och han menade att en sänkt ersättning kan leda till en ökad utslagning. Han tog bland annat även upp åldersdiskriminering som han menar förkommer på arbetsmarknaden.
- Det gäller både yngre och äldre. Vi har en jättekonstig inställning till ålder och erfarenhet i det här landet, ansåg Lars Stjernkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om