Arbetet på dagkirurgin fortsätter trots chockbeskedet
I dag diskuterar landstingsstyrelsen framtiden för deras arbetsplats. På dagkirurgin i Finspång arbetar personalen på som vanligt och fortsätter att hoppas att enheten ska få vara kvar.
På en av operationssalarna förbereder Marianne Gullby, Catharina Carlsson och Inga-Lill Karlsson en operation. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Fortsätter hoppas
Hur känns det nu, när det gått en tid?
- Det har varit fara flera gånger för oss och förra gången kände vi oss också uppgivna, men då blev det inte av. Det känns som att innan vi får ett klart besked så fortsätter man att hoppas, säger operationssjuksköterskan Lena Lindström.
- Vi känner också att vi har gjort allting vi kan göra. Vi har presenterat siffror och visat att vi är effektiva och att det fungerar bra här. Det känns inte som vi kan göra något mera, säger Anna Ströberg, vårdenhetschef för dagkirurgin.
Att enheten är effektiv, fungerar bra och att man har bra arbetsmetoder är något som inte bara personalen själv uttryckt. Det har även landstingsledning och lokala politiker varit överens om i diskussionerna den senaste tiden.
Allting själva
Vilka arbetsmetoder är det då man har som är så bra och som skiljer dem från andra enheter?
- Vi är en liten enhet och all personal finns här utom doktorerna som åker runt. Vi gör allting själva, till exempel administrerar vi allting själva och kallar alla patienter själva, säger Anna Ströberg.
- Det gör att vi får ett program som vi vill ha. Vi planerar in varje doktors dag. Det är ju vi själva som vet vad vi klarar av och vad varje doktor klarar av, tillägger Lena Lindström.
Effektiviteten handlar också om man har lagt upp arbetet så att varje doktor går mellan två salar hela tiden.
- Vi har två operationslag för en doktor. Annars kan det bli så att det blir väntetid för doktorn mellan operationerna, förklarar Anna Ströberg.
En liten enhet, här jobbar ett 20-tal personer, gör förstås också att gemenskapen blir stor, man hjälper varandra och löser lätt problem om de uppstår.
Till dagkirurgin i Finspång kommer patienter från hela länet. De flesta kommer dock från det östra distriktet.
Dit hör, förutom Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik. Flest patienter kommer från Norrköping. Förra året gjordes 1827 operationer på dagkirurgin i Finspång.
På dagkirurgin i Finspång görs planerade operationer inom områdena kirurgi, ortopedi och urologi. Inom kirurgin görs till exempel operationer av ljumskbråck, barnbråck och hudförändringar. Till ortopedin hör till exempel enklare hand- och fotoperationer, axelartroskopi och korsbandsrekonstruktioner. Inom urologin handlar det bland annat om trång förhud, urinblåsecancer och rituella omskärelser. Det sistnämnda är dagkirurgin i Finspång ensam i Östergötland om att göra.